Montalto je pojasnil, da je slovenska zgodba zanimiva. Po eni strani je različna od ciprske, saj Slovenija ni zaprosila za pomoč in se takšnemu scenariju za zdaj upira.

Tako kot na Cipru pa gre tudi v Sloveniji po njegovih besedah predvsem za problem, povezan z bančnim sektorjem in ne z javnimi financami.

Ob normalnem dostopu do trga državnega dolga lahko Slovenija po Montaltovih besedah še prekrmari skozi krizo brez pomoči, a Nomuro skrbi, da se bodo trgi obrnili proti Sloveniji in ji onemogočili zadolževanje. "Tako dobimo samoizpolnjujočo se krizo," je dodal.

Ravno iz tega razloga v Nomuri izpostavljajo tveganja, da bo Slovenija naslednja v vrsti, ki bo morala zaprositi za pomoč iz mehanizmov območja evra.

Srž težav v reševanju problema slabih posojil v bančnem sistemu

Poudarjajo pa, da bo šlo v slovenskem primeru le za pomoč za banke. Slovenija namreč po Montaltovih besedah že ima program konsolidacije javnih financ in je sprejela nekatere strukturne reforme. Srž težav tako leži v reševanju problema slabih posojil v bančnem sistemu.

Analitik je spomnil na zakon o slabi banki, ki pa bo terjal javna sredstva za dokapitalizacijo bank. Ravno tu pa nastopi tveganje, če bo Slovenija do tega denarja lahko prišla na trgu.

Glede nove vlade Alenke Bratušek Montalto ne ocenjuje, da bi lahko prišlo do poslabšanja javnofinančnega položaja zaradi spremenjene politike in popuščanja pri stabilizaciji javnih financ. Večje tveganje se mu zdi, kako bo Slovenija rešila problem slabih terjatev. "To je prvi izziv za novo vlado," je bil jasen.

Spomnil je, da je slovenski bančni sistem bistveno manjši kot ciprski, a je razmerje med posojili in vlogami vseeno visoko. Ob tem je zatrdil, da majhen delež financiranja odpade na medbančna posojila, pomemben finančni vir pa so vloge.

Politična dinamika v Sloveniji je poleg tega povsem drugačna kot na Cipru, še pravi Montalto. Ni namreč problema ruskih varčevalcev in vpliva Moskve. Tudi če bi do slovenske prošnje prišlo, bi bili tako na primer v Nemčiji po njegovem prepričanju bistveno bolj naklonjeni pomoči in ne bi zahtevali izrednih ukrepov, kot v primeru Cipra.

Po Sloveniji pa Nomura v območju evra ne vidi več drugih kandidatov za pomoč, je sklenil Montalto.