Ameriška družba zasebnega kapitala The Gores Group, ki jo je ustanovil Alec Gores, in Technology4Medicine sta včeraj postala nova večinska lastnika Fotone, seznam podjetij, ki se jih je država odločila prodati, pa je krajši za enega predstavnika.

Američani bodo za Fotono, ki velja za enega vodilnih in najbolj donosnih proizvajalcev dentalnih laserjev, odšteli 18 milijonov evrov, še dodaten milijon evrov pa v primeru ugodnega izida patentnega spora v Kanadi. Pri tem opozorimo, da je Fotona že lani lastnikom izplačala kar za 2,5 milijona evrov dividend. Državna Posebna družba za podjetniško svetovanje (PDP) bo torej za svoj 70-odstotni delež Fotone dobila 12,6 milijona evrov, skupaj z lanskoletnimi dividendami pa okoli 14,4 milijona evrov.

Prevzem Fotone bo financiral in uradno tudi izvedel The Gores Group oziroma njegova hčerinska družba Gores Laser Holdings. The Gores Group trenutno upravlja z okoli 3,4 milijarde dolarjev premoženja, ki jih je v veliki meri investiral v tako imenovana zrela podjetja s stabilnimi prihodki. Sodeč po podatkih z njihove spletne strani so v zadnjih 25 letih izvedli okoli 80 prevzemov, v povprečju pa naložbe obdržijo od pet do deset let. Na kakšen način bo pri prevzemu sodeloval Technology4Medicine, za zdaj še ni znano. S sodelovanjem pri prevzemu Fotone pa si je Technology4Medicine zagotovil nadaljnjo prodajo enega izmed svojih ključnih izdelkov. Pomemben del prihodkov Technology4Medicine namreč ustvari prav s prodajo Fotoninega laserskega sistema LightWalker, ki ga ekskluzivno distribuira v ZDA. Technology4Medicine je pred šestimi leti ustanovil Jeffrey Jones, nekdanji direktor družbe Biolase Technology, vodilnega svetovnega proizvajalca dentalnih laserjev.

Za nakup Fotone se je potegoval tudi gibraltarski finančni sklad Alpe-Adria Balkan Fund, ki je oddal tudi najboljšo ponudbo in s katerim so se v PDP na koncu tudi ekskluzivno pogajali. Toda v ciljni ravnini so v gibraltarskem skladu PDP sporočili, da njihova ponudba sicer še vedno velja, vendar se dražbe ne nameravajo udeležiti. Zakaj so po več mesecih pogajanj dvignili roke od nakupa Fotone, ni znano. S tem pa so zagotovo naredili levjo uslugo konkurenčnemu snubcu.

Technology4Medicine in The Gores Group sta imel v boju za nakup Fotone tudi močno politično podporo na čelu z ameriškim veleposlanikom v Sloveniji Josephom A. Mussomeliem, ki je konec lanskega leta ostro napadel predsednika upravnega odbora PDP Boruta Jamnika. Kot je povedal za časnik Finance, je bil posel z ameriškim snubcem že dokončno dogovorjen, nato pa se je »kljub drugačnim zagotovilom iz visokih vladnih krogov v zadnjem hipu pojavil Borut Jamnik in zahteval za milijon evrov višjo kupnino«. A pri tem je Mussomeli pozabil povedati, da sta The Gores Group in Technology4Medicine tedaj ponujala le okoli 14 milijonov evrov, prav zaradi vztrajanja PDP pa bosta za Fotono zdaj odštela štiri oziroma pet milijonov evrov več.

Ameriškega snubca je začel tik pred zaključkom prodajnih postopkov javno favorizirati tudi predsednik uprave Fotone Matjaž Lukač, na katerega so v zadnjem času leteli tudi očitki o prikrivanju obuditve razvoja vojaškega programa. Kot smo razkrili v Dnevniku, naj bi se namreč v Fotoni z eno izmed izraelskih družb dogovarjali o sodelovanju pri obnovi sovjetskih tankov T-72 za Vietnam. Posel bi utegnil Fotoni v naslednjih petih letih prinesti dodatnih 15 milijonov evrov prihodkov, vendar pa naj bi to v Fotoni zamolčali celo lastnikom.

Po pridobitvi dovoljenj varuhov konkurence na trgih, kjer poslujeta Fotona in Technology4Medicine, bodo morali Američani objaviti javno prevzemno ponudbo in možnost izstopa iz lastništva ponuditi tudi preostalim delničarjem. Poleg PDP sta med večjimi lastniki Fotone še ciprska družba G.I. Dakota (12 odstotkov) Igorja Laha in Iskra (10 odstotkov) Dušana Šešoka in Jožeta Godca, ki lahko pričakujeta vsaka po okoli dva milijona evrov kupnine.