Družba tveganega kapitala Elements Capital Partners, za katero stojijo ameriški pokojninski skladi in investicijske banke, nadaljuje svoj pohod po Balkanu. Po tistem, ko so pred kratkim skupaj s turško skupino Neta Yatrim kupili družbo za upravljanje NFD, so namreč zdaj tik pred nakupom ciprskega holdinga Qwest Investments, ki ga lastniško obvladuje ACH.

Po navedbah naših virov naj bi se v Elements Capital z bankami že dogovorili za nakup njihovih posojil Qwestu, pri čemer naj bi za skupno 14 milijonov evrov bančnih terjatev odšteli okoli deset milijonov evrov. Največji upnici Qwesta sta Factor banka in Probanka, ki imata vsaka po okoli šest milijonov evrov terjatev, medtem ko banka Hypo ciprski holding terja za okoli dva milijona evrov. Hkrati naj bi se v Elements Capital že dogovorili tudi z delničarji, ki imajo v lasti več kot 75 odstotkov lastništva, vendar pa bo izkupiček delničarjev bistveno nižji. Skupno naj bi namreč lastniki Qwesta dobili le nekaj sto tisoč evrov, medtem ko so v holding investirali več deset milijonov evrov. ACH si sicer lahko obeta nekoliko višjo kupnino, saj ima poleg rednih v lasti tudi prednostne delnice Qwesta. Ciprski holding namreč ACH že več let dolguje nekaj več kot dva milijona evrov neizplačanih dividend iz prednostnih delnic, ki pa jih zaradi dogovora z bankami doslej ni smel izplačati.

Podobno kot delnice in terjatve bank nameravajo v Elements Capital odkupiti tudi to terjatev, vendar pa za njo ne nameravajo plačati polne cene. Časa za dogovor z Elements Capital generalna direktorica ACH Sonja Gole sicer nima več veliko. Če v roku meseca dni ne bo prišlo do prodaje, bo namreč Qwest končal v stečaju.

Elements Capital Partners je sicer v lasti Savvasa Liasisa iz premožne ciprske družine ter Ugurja Yildirima, nekdanjega upravitelja v družbi za upravljanje Medvešek Pušnik. »Trenutno upravljamo okoli 200 milijonov dolarjev premoženja, v roku meseca dni pa se bomo z vlagatelji predvidoma dogovorili še za dodatnih 200 milijonov dolarjev. V sedmih letih nameravamo investirati v vse države v jugovzhodni Evropi, zanima pa nas zlasti nakup premoženja od družb, ki so v finančnih težavah,« nam je povedal Yildirim, ki pa načrtov z Qwest ni želel komentirati.

Qwest so v ACH ustanovili praktično na vrhuncu borzne evforije leta 2007, ko so premoženje družbe AC Naložbe prenesli na novoustanovljeno ciprsko podjetje. Na vrhuncu moči je imel Qwest več kot 90 milijonov evrov premoženja, ki je bilo podprto z okoli 50 milijoni evrov kapitala, vendar pa so strmi padci tečajev na Balkanu terjali svoj davek. Konec lanskega junija je tako Qwest premogel nekaj več kot milijon evrov kapitala, njegovo premoženje, po večini ujeto v nelikvidnih naložbah, pa je skopnelo na vsega 18 milijonov evrov. Qwest in njegova beograjska hčerinska družba Proinvestments sta investirala zlasti v delnice AIK banke, Agrobanke, Čačanske banke, Komercialne banke Skopje, Alkaloida Skopje, bosanske IK banke, turistične družbe Banja Vrućica Teslić in Takovo Osiguranje.

Poleg ACH so v Qwest investirali tudi številna slovenska podjetja in posamezniki, med drugimi propadli holding Profectus nekdanjih vodilnih kadrov Probanke, Pom Invest v stečaju, Publikum Fin Deana Čendaka in Zvoneta Taljata, prva finančnica ACH Vera Mihatović, Proholding Tomaža Jeršiča, Rig Rafaela Kosa, Krekova družba (v preteklosti v lasti Zvona Ena Holdinga), Factor banka...