Finančni temelji Skupine Keter, lastnice in graditeljice večjega števila bioplinarn v severovzhodni Sloveniji, so vse bolj majavi. Po naših informacijah je tako NKBM pred časom preložila odločanje o predlogu družb Keter Organica Bioplinarna in Keter Invest za reprogramiranje dela posojil. To naj bi v banki utemeljili s prevelikimi tveganji, povezanimi z načinom poslovanja podjetij iz skupine in njeno prepletenostjo z lastniki.

Čeprav bodo v NKBM o reprogramiranju, ki je ključen za dolgoročno preživetje Skupine Keter, ponovno odločali v prihodnjih mesecih, je že zdaj jasno, da gre za novo veliko, potencialno mino v bilancah banke. Njena izpostavljenost do podjetij iz Skupine Keter namreč prek posojil in poroštev že presega 40 milijonov evrov. To pa je enako približno šestini kapitala NKBM. Okoliščine podeljevanja posojil Skupini Keter, ki ji že več mesecev svetuje tudi nekdanji predsednik uprave mariborske banke Matjaž Kovačič, sicer preučuje tudi Komisija za preprečevanje korupcije (KPK). Tam so nam pojasnili, da so prijavo dobili, a odločitve o tem, ali bodo uvedli preiskavo, še niso sprejeli.

Želijo rešilno reprogramiranje

Kot smo izvedeli, naj bi družbi Keter Organica Bioplinarna, ki gradi bioplinarno v Lendavi, in Keter Invest, ki se ukvarja z nepremičninskimi posli v Sloveniji in na Hrvaškem, lastniške deleže pa ima v večjem številu podjetij v skupini, od banke želeli odobritev moratorija na odplačilo glavnice do konca leta. Več bioplinarn je namreč v zadnjem letu dni močno zmanjšalo proizvodnjo zaradi pomanjkanja surovin (koruze). Do teh je prišlo zaradi stoletne suše in težav s setvijo zaradi poznejših obilnih padavin. Samo na zemljišču bioplinarne v Lendavi ima NKBM vpisanih za 19,3 milijona evrov hipotek za posojila, ki zapadejo leta 2026.

Po zatrjevanju naših virov naj bi se prav tako že začele kazati luknje v ekonomiki nekaterih bioplinarn. Njihova naložbena vrednost naj bi bila previsoka, zato ostaja dvom, ali lahko zgolj s svojim obratovanjem svojim lastnikom, med katerimi so tudi nekateri kmetovalci, sploh odplačajo visoka posojila, najeta pri dveh največjih državnih bankah. Dve družbi (Bioplin Vargazon in Bioplin Skupina), na kateri je skupaj vezanih 20 milijonov posojil NKBM in NLB, sta od konca avgusta tudi uradno v postopku prisilne poravnave. Skupina Keter je sicer že pred časom zaprosila za odobritev kratkoročnega posojila za nakup surovin. Pri tem naj bi bili pripravljeni zastaviti tudi prihodnje terjatve do Borzena, ki po vnaprej dogovorjenih cenah odkupuje električno energijo, proizvedeno v bioplinarnah.

Milijonski krediti lastnikom Skupine Keter

A v NKBM, ki jo vodi Aleš Hauc, naj bi za zdaj ostajali gluhi za težave nekoč hitro rastoče bioplinske skupine, ki so jo ustanovili Tom Begovič, Denis Bolčina in Marjan Kolar. Njen poslovni model, ki so ga še ne tako dolgo nazaj podpirali s posojili, naj bi po novem ocenjevali kot tveganega. Razlogov za to je več. Prvi je bržčas tesna prepletenost družb iz skupine, ki zaradi serije navzkrižnih dokapitalizacij in nenavadnih skokov v vrednotenju premoženja onemogoča jasen vpogled v njeno finančno stanje. Obenem osebe, tako ali drugače povezane s Skupino Keter, pokrivajo bioplinsko verigo od dobave do proizvodnje, kar jim omogoča prelivanje stroškov.

Banka, ki jo s Skupino Keter povezuje tudi odvetnik Franci Matoz, je na veliko financirala tudi njene lastnike. Kolarju naj bi tako pred leti odobrila posojilo v višini skoraj treh milijonov švicarskih frankov, še dodaten milijon evrov pa Begoviču, ki je pred leti za NKBM vsaj v enem primeru (gradnja apartmajskega naselja v Moravcih) opravljal naloge posrednika pri iskanju virov financiranja za njene stranke. Podatka, kolikšen delež teh posojil sta Kolar in Begovič že počrpala, iz javno dostopnih virov ni mogoče dobiti.

Prav tako ni natančno jasno, koliko znaša izpostavljenost Skupine Keter do nepremičninskih in gradbenih poslov v hrvaški Istri. Že pred leti je s pomočjo NKBM vložila denar v gradnjo naselja 21 luksuznih mediteranskih vil pri vasi Čabrunići na jugu Istre. Posel je operativno vodil istrski gradbeni mogotec Jozo Nujić, ki je nekoč veljal za osebo iz kroga nekdanjega vplivneža iz HDZ Ivića Pašalića, danes pa na veliko sodeluje s Skupino Keter. Ta tako podjetju Sanus Aqua iz Poreča, ki ga obvladuje Nujič, jamči kar za skoraj 5,5 milijona evrov obveznosti. Pri tem velja opozoriti, da so obveznosti podjetja na zadnji dan lanskega leta (4,6 milijona evrov) že presegale njegovo premoženje (4,9) milijona evrov), ob negativnem kapitalu pa je lani ustvarilo še okrog 260.000 evrov izgube. V Skupini Keter uradnih izjav ne dajejo.