Dve leti in pol po propadu ljubljanske tovarne Orka, ki je pod znano blagovno znamko Luna izdelovala mila, detergente in čistila, so kriminalisti kazensko ovadili njenega nekdanjega direktorja Grogo Čenčiča in odgovorne v podjetjih, na katera so tik pred stečajem prenesli posle. Očitajo jim 1,5-milijonsko oškodovanje premoženja Orke.

Sporen naj bi bil prenos poslov, opreme in zaposlenih z Orke na podjetje Solchem. Tega je zgolj štiri mesece pred stečajem Orke ustanovilo njeno ožje vodstvo. Če so propadajoči kemični tovarni ostale zaloge, ki jim je pretekel rok uporabe, naj bi Solchem dobil velik del še uporabnih zalog. Prevzel je tudi stroje za proizvodnjo in zaposlene, njegovi prihodki pa so se leta 2012 povečali s 5,5 na 15,7 milijona evrov. Na dogajanje je opozarjala tudi njihova konkurenca, saj so z domnevno poceni dobljenimi zalogami in vezami prevzeli trg, ki ga je do tedaj obvladovala Orka.

Po prijavi domnevnih nepravilnosti in oškodovanja Orke so posle pod drobnogled vzeli kriminalisti. »V predkazenskem postopku je bilo opravljenih 12 hišnih preiskav in večje število razgovorov, prav tako pa je bila pridobljena in zasežena večja količina dokumentacije,« so včeraj sporočili s Policijske uprave (PU) Ljubljana. Po zaključku preiskave so januarja kazensko ovadili štiri fizične osebe zaradi utemeljenega suma storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Poleg Čenčiča so po naših informacijah ovadili še direktorja in trenutnega lastnika Solchema Branka Jeraka, sicer nekdanjega vodjo pravne in kadrovske službe v Orki. Med njimi sta tudi Alenka Bezjak, ki je bila vodja marketinga v Orki in ustanoviteljica Solchema, in Špela Tannich Bezjak, lastnica podjetja Modrin, ki naj bi bila udeležena v spornih poslih. Med preiskavo so ugotovili utemeljen sum, da so osumljenci zlorabili svoj vodstveni položaj, tako da so za okoli 1,5 milijona evrov poslov in sredstev prek obvoda prenesli na Solchem, s tem pa Orki onemogočili nadaljnje poslovanje. »Oškodovana družba se je zaradi tega znašla v stečajnem postopku, brez zaposlitve pa je pri tem ostalo okoli 100 zaposlenih,« so pojasnili na policiji. Za očitano kaznivo dejanje jim grozi od enega od osmih let zapora.

»Vse je iz trte izvito. Do oškodovanja ni prišlo,« nam je včeraj pojasnil Čenčič, ki se je po propadu Orke zaposlil v Solchemu. Že pred časom nam je povedal, da Solchem od Orke ni dobil nič. Del zalog, ki so bile zastavljene pri Novi KBM, so s soglasjem banke prodali, a tudi veliko drugim kupcem. »Stečajni upravitelj Orke je v zvezi s tem sprožil tudi odškodninsko tožbo, v kateri se bo izkazalo, da ni bilo nič narobe. Obstaja tudi neodvisno izvedensko mnenje, ki dokazuje, da je tako,« je dodal Čenčič.

V zvezi s preteklimi posli Orke naj bi slovenska policija vodila še najmanj en drugi predkazenski postopek, in sicer zaradi sumov kaznivih dejanj pri poslih v Srbiji. Tam je družba pred stečajem izgubila podjetji Hipol Ođaci in FPM Beograf. V drugem primeru naj bi po besedah stečajnega upravitelja Orke Haralda Karnerja neznano kam izpuhtelo več kot 12 milijonov evrov premoženja. Kljub vsemu je policija za zdaj več poudarka dajala Hipolu in posojilom NLB v višini 4,7 milijona evrov.