Iz pojasnila komisije pod vodstvom Gorana Klemenčiča izhaja, da je predmet preiskave tudi bajni posel izpred petih let. Takrat je Rajko Janša v vprašljivih okoliščinah prodal svoje prvo, do danes že ugaslo podjetje Promart Design, zanj pa iztržil 1,15 milijona evrov. "Komisija je na podlagi prijav in na lastno pobudo obravnavala oziroma obravnava tri zadeve, ki se posredno nanašajo tudi na družbe iz vašega vprašanja. Ker postopki v zvezi z nekaterimi od teh zadev še niso zaključeni, vam nadaljnjih podatkov oziroma informacij ne moremo sporočiti," so bili kratki na komisiji.

Čeprav tega zaradi varovanja davčne tajnosti niso mogli potrditi, bo posel z Atacamo zelo verjetno preučila tudi Davčna uprava RS (Durs). Ne nazadnje bo celotna kupnina prišla od neznanih oseb iz tujine, vprašljiva pa je tudi sama višina. Ne upravičuje je namreč denarni tok, ki ga Atacama ustvarja, kaj šele premoženje. Podjetje namreč nima v lasti svojih prostorov v Grosupljem, mnogo bolj pa je pomenljiv podatek, da je imela konec leta zgolj 31.925 evrov kapitala, kar pa vključuje tudi lanski čisti dobiček v višini 30.413 evrov.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je novi lastnik Atacame kar Promart Design, ki pa nima sredstev oziroma jih je dobil od svojih neimenovanih lastnikov iz tujine. Ti so ga pred dnevi dokapitalizirali in mu priskrbeli prvih 250.000 evrov za Rajka Janšo. Spomnimo, da je ta Promart Design februarja 2007 prodal luksemburškemu podjetju Falcone, ki je v lasti lobista Francija Zavrla. Prodajo naj bi preverjali tudi kriminalisti, vendar v povezavi z drugimi posli.

Ali je Zavrl še vedno (posredni) lastnik Promarta Designa, uradno ni mogoče preveriti, saj so delnice Promarta Designa pisane na prinosnika. Zato pa danes v njegovem upravnem odboru poleg Zavrla, sicer soustanovitelja in partnerja agencije Pristop, najdemo še Katarino Prešern in Marjano Skubic.