Prijavo so marca letos prejeli od Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Goran Klemenčič. Trenutno proučujejo, ali so podani razlogi za sum uradno pregonljivega kaznivega dejanja, pojasnjujejo na policiji.

Spomnimo, lani se je v Veliki Pirešici v bližini Celja srečalo več gradbincev in spisalo memorandum. Takrat še pričakovano vlado Zorana Jankovića so pozvali, naj nemudoma sprejme ukrepe za zagon investicijskega cikla in začne odpravljati administrativne ovire. V memorandumu so med drugim še zapisali, da naj se v rebalansu proračuna 2012 zagotovi več finančnih sredstev za nujna vzdrževalna dela na državni cestni infrastrukturi, sredstva pa da bi vključili prek javnih naročil, ki bi bila "pravilno" izvedena, in omejili konkurenco manjših podjetij. Srečanja naj bi se med drugim udeležili predstavniki Združenja za projektni management, Inženirske zbornice Slovenije, podjetij Nivo, CP Ptuj, CP Kranj, Hidrotehnik in številnih drugih. Srečanja se je udeležil tudi vodja oddelka za urejanje prostora na Mestni občini Ljubljana Miran Gajšek.

Kaj natanko policija preiskuje, ni znano, je pa po naših neuradnih informacijah UVK že ugotovil, da na podlagi navedenega ne more uvesti postopka. Po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence je prepovedano določati cene ali druge poslovne pogoje, omejevati ali nadzirati proizvodnjo, prodajo, tehnični napredek, naložbe in določati neenake pogoje za primerljive posle, če je s tem sopogodbenik postavljen v konkurenčno slabši položaj. Za sklenitev pogodbe se od sopogodbenikov ne sme zahtevati niti sprejema dodatnih obveznosti, ki niso povezane s predmetom pogodbe, prepovedana je tudi razdelitev trga ali virov nabave med udeleženci.

Da UVK kršitev ni ugotovil, je po naših informacijah znano tudi protikorupcijski komisiji. Je pa ta od UVK že prejela odločbo o ugotovljenem kartelnem dogovarjanju velikih gradbincev s SCT na čelu. Sume korupcije pri dogovarjanju, ki naj bi državo stalo vsaj dve milijardi evrov, za kolikor je preplačala avtocestni križ, še proučujejo. Tudi iz pojasnila policije izhaja, da bi za preiskavo zlorabe monopolnega položaja potrebovali odločbo UVK. "Za dokazovanje kaznivega dejanja zlorabe monopolnega položaja je nujno potrebna presoja UVK, ki lahko v konkretnem primeru presodi, ali je prišlo do zlorabe monopolnega položaja, kar je sicer bistven element kaznivega dejanja," so namreč pojasnili na policiji. "Izvršljivo dejanje po tem členu pomeni sklenitev takšnega dogovora, ki je z zakonom o preprečevanju omejevanja konkurence prepovedan," še pojasnjujejo na policiji.

katja.svensek@dnevnik.si