Na ministrstvu za infrastrukturo in promet, ki upravlja z državnim denarjem za investicije v železnice, ceste, energetiko in druge dejavnosti, so nam namreč včeraj potrdili, da je Čerček po novem pri njih zaposlen kot svetovalec. Kakšne naloge bo opravljal in na katerih področjih bo deloval, na ministrstvu, ki ga vodi Zvonko Černač, niso razkrili. Po naših informacijah pa naj bi ministru pomagal pri posameznih konkretnejših projektih, tako s področja prometa kot preostale infrastrukture.

Od Zvera do Zvona Ena

Čerček je v zadnjih letih zamenjal več služb in položajev. V zgodovino se bo tako zapisal kot zadnji predsednik nadzornega sveta Zvona Ena Holdinga, ki je šel prejšnji teden v stečaj. Čerčka z mariborsko nadškofijo, ki je prek svojega podjetja Gospodarstvo rast večinska lastnica propadlega finančnega holdinga, povezuje tudi službovanje v Zavodu Martina Slomška. Spletna stran omenjenega zavoda ga tako še vedno beleži kot ravnatelja.

Precej več dvomov o tem, ali mu je modro zaupati sodelovanje pri razdeljevanju državnih investicijskih milijonov, je Čerček razpihnil v zadnjih dveh službah v javni upravi. Do zamenjave vlade leta 2008 je tako vodil službo za investicije pri ministrstvu za šolstvo in šport, ki ga je takrat vodil Milan Zver. Kot smo v Dnevniku že poročali, je v tistem času pri domala vseh naložbah, ki jih je sofinanciralo omenjeno ministrstvo (Srednja ekonomska šola, II. gimnazija, stadion Ljudski vrt), kot podizvajalec nastopalo podjetje Elektro Tabga, ki je v lasti direktorja Ivana Čerčka st., sicer očeta Emanuela Čerčka.

Čerček h Kanglerju, Elektro Tabga do občinskih poslov

Slednji se je nato zaposlil na mestni občini Maribor kot županov svetovalec za investicije, skupaj z njim pa se je "preselilo" tudi omenjeno podjetje. Naključno ali ne, je Elektro Tabga prav po letu 2009 začela dobivati podizvajalske posle pri projektih, ki jih je za občino gradil propadli gradbinec MTB: lutkovno gledališče, Dom pod Gorco, Marifarm... Morebiti so prav dobre zveze pri mariborski občini Elektru Tagbi pomagale, da je leta 2010, ko je bil MTB že v prisilni poravnavi, svoje terjatve do gradbinca znižala s slabih 468.000 evrov na 133.400 evrov, obenem pa je postala partner v projektu gradnje novega doma starostnikov, ki ga je financirala mariborska občina.

To je Čerček zapustil v začetku lanskega leta, ko je mestnim svetnikom neuspešno opravičeval podražitev ureditve Trga Leona Štuklja z 2,5 na 3,5 milijona evrov in polletno podaljšanje roka za dokončanje. Temni oblaki so se kmalu zatem zgrnili tudi nad Elektro Tabgo. Sodišče je namreč podjetje, ki je še leta 2008 ustvarilo 9,5 milijona evrov, predlani pa skoraj štirikrat manj, na zahtevo enega od upnikov (novomeškega Eventusa) poslalo v stečaj. V Elektru Tabgi so imeli že konec leta 2010 blokirane račune, podjetje, ki je konec leta 2010 imelo skoraj devet milijonov evrov dolgov, pa je po odpisu terjatev do velikih gradbincev beležilo že več kot milijon evrov izgube.

Podizvajalci tudi pri gradnji Hitovega centra pri Šentilju

A čeprav je Elektro Tabga še leta 2010 zaposlovala več kot 30 ljudi in slovela kot vodilno mariborsko elektroinštalacijsko podjetje, je v najboljših časih najbrž cvetela tudi po zaslugi dobrih političnih povezav z odločevalci na desnici. Leta 2006 je tako kot podizvajalec sodelovala pri 45 milijonov evrov vredni gradnji Hitovega zabaviščnega centra Mond pri Šentilju. To je vodil Konstruktor, ki je takrat sodil v krog Boruta Petka, nekdanjega tajnika v Janševem kabinetu, ki je po novem zaposlen kot sekretar premierjevega sveta za gospodarstvo.

primoz.cirman@dnevnik.si

tomaz.modic@dnevnik.si