Na drugem koncu Slovenije, v občini Šentrupert na Dolenjskem, pa občina že nekaj časa načrtuje lesnopredelovalni center, vendar se zaradi sprememb občinskega prostorskega načrta izvedba projekta zavlačuje. To sta dva primera pravno-administrativnega okolja Slovenije, ki odvračata investitorje v lesnopredelovalno industrijo in med drugim onemogočata, da bi se slovenski les predeloval bolj smotrno. Pridobivanje dovolj velikih zemljišč po neki normalni ceni je tudi sicer eden od večjih problemov za "greenfield" investitorje (na novo) v Sloveniji.

Šentrupertski župan Rupert Gole je pojasnil, da imajo v predlogu občinskega načrta na voljo 220.000 kvadratnih metrov površin za gradnjo lesnopredelovalnega centra, v katerega nameravajo po sistemu javno-zasebnega partnerstva pritegniti več investitorjev. Občina bi tako skupaj s partnerji uredila zemljišče, za kar bi morala po oceni vložiti približno milijon evrov. Celotna vrednost investicije v sodelovanju z vlagatelji pa je ocenjena na od deset do petnajst milijonov evrov. Poleg žage bi po načrtih ogromen lesnopredelovalni center vključeval številne druge obrate za predelavo lesa, pri čemer bi lahko ustvarili okoli 200 novih delovnih mest. Kot je opozoril Gole, se z zavlačevanjem pri spremembi občinskega prostorskega načrta povzroča ogromna škoda, denar investitorjev pa stoji.

Po pojasnilih poznavalca razmer, ki je želel ostati neimenovan, pa bi sprememba občinskega prostorskega načrta lahko predstavljala problem tudi za nemškega partnerja Gozdnega gospodarstva Bled v šenčurski občini. Toda, ker se je zapletlo že s pridobivanjem zemljišča, se postopek za spremembo prostorskega načrta še ni sprožil. Problem je namreč nastal zaradi prevelikih apetitov zasebnikov pri prodaji zemljišč. Primerna cena za kvadratni meter zemljišča bi znašala okoli 20 evrov za kvadratni meter, ne pa od 50 do 100 evrov, kolikor so želeli iztržiti nekateri posamezniki, je opozoril naš sogovornik. Šenčurski župan Miro Kozelj je sicer potrdil, da se je Gozdno gospodarstvo Bled zanimalo za postavitev žage v občini. Razen tega, da so nastopile težave z odkupi zemljišč in da občinski svet o naložbi še ni odločal, pa drugih podrobnosti ni želel razkrivati. Ob tem upa, da še ni bila rečena zadnja beseda. V Gozdnem gospodarstvu Bled naše informacije o naložbi v novo žago niso želeli komentirati.

sebastjan.morozov@dnevnik.si