Po naših informacijah, ki nam jih pri njem včeraj ni uspelo preveriti, je pri neznanem dobavitelju naročil kamion majic z napisom Mure ne damo. Te majice namerava Slovencem prodajati po 20 evrov in tako zbirati nujno potrebna sveža sredstva. Predsednik Murinega nadzornega sveta (ta se bo sestal danes) Henrik Peternelj pravi, da se je ta ideja res pojavila, vendar pa o njeni izvedbi ne ve ničesar. Med "izvirnejšimi" idejami za reševanje Murinih težav omenjajo tudi javni poziv največjega lastnika Mure, NFD Holdinga, državljanom Slovenije, naj vsak izmed njih v družbo vloži 100 evrov, ki bi jih Mura vrnila v petih letih.

Na dnevnem redu seje nadzornega sveta Mure je po Peterneljevih besedah obravnava revidiranega letnega poročila za leto 2008, rezultatov poslovanja v prvih petih mesecih letošnjega leta in seznanitev s sklicem redne skupščine. Morebitnega konkretnega načrta za rešitev Murinih težav na dnevnem redu ni, prav tako pa Peternelj z njim ni seznanjen. "Tako z lastniki kot z državo se pogovarja uprava," dodaja.

Kdo bi lahko vložil svež kapital v tako imenovano novo Muro, za zdaj ostaja še skrivnost, po neuradnih informacijah pa se usklajujejo podrobnosti, na podlagi katerih bi bil vlagatelj pripravljen prevzeti zdravi del Mure. Prav tako še ni znano, kako bi lahko tuji investitor sploh lahko prevzel del Mure. Podobno kot v zadnjih nekaj dnevih vedno omenjajo tako imenovani programirani stečajnega postopek. Čeprav te možnosti zakonodaja ne pozna, je bilo v Sloveniji po osamosvojitvi izpeljanih kar nekaj postopkov, ki bi jih lahko opredelili s tem pojmom.

"Programirani stečaj bi lahko pomenil reorganizacijo podjetja. V prvi vrsti je treba preprečiti, da bi se morebitni vložki svežega kapitala trošili za stare grehe. Če v Muri obstaja zdravo jedro, tržne priložnosti in kupci, jo je smiselno reorganizirati," pojasnjuje svetovalec predsednika uprave Cimosa Jože Jaklin, ki se je v preteklosti kot član uprave Slovenske razvojne družbe (Srd) in namestnik direktorice agencije za privatizacijo in prestrukturiranje ukvarjal s sanacijami podjetij.

Robert Ličen, ki je bil pred časom, ko je bila ta v velikih težavah, predsednik uprave Steklarne Rogaška, je prepričan, da je Muro zaradi njenega zdravega jedra mogoče sanirati. "Ker je država solastnik družbe, bi morala narediti vse, da bi lahko šivala uniforme za različne državne organe (gasilce, vojsko...). Te zdaj šivajo razna zasebna podjetja. Poleg tega bi morala Mura okrepiti lastno blagovno znamko. Šivanje za ugledne proizvajalce oblačil, kot je na primer Boss, se lepo sliši, ljudje pa imajo delo, vendar ni perspektivno," opozarja Ličen.

Po Jaklinovih besedah obstaja več scenarijev, kako bi bilo mogoče reševati težave v Muri, pri čemer se proizvodnja v nobenem primeru ne sme ustaviti. Po eni od možnosti bi lahko ustanovili novo podjetje, ki bi moralo zagotoviti obratna sredstva za prestrukturiranje in potrebne nepremičnine za proizvodnjo. Te bi lahko kupili ali najeli. "O možnosti uspešne sanacije je treba prepričati tudi kupce in dobavitelje. Zadnji so lahko zelo problematični, saj v stečajnem postopku običajno izgubijo svoje terjatve. Po drugi strani so dobavitelji zainteresirani za nadaljnji obstoj podjetja, če jim bo novo podjetje redno plačevalo račune," pojasnjuje Jaklin. Pri tem opozarja, da se je s ključnimi dobavitelji treba o rednih dobavah dogovoriti še pred začetkom stečajnega postopka in da mora biti v trenutku stečaja pripravljeno vse, da novo podjetje prevzame vse posle.

sebastjan.morozov@dnevnik.si