Hypo Alpe Adria Bank je včeraj v Uradnem listu EU objavila razpis za prodajo lastniškega deleža v hrvaškem podjetju Rezidencija Skiper, ki ima v lasti turistični kompleks Kempinski v Savudriji. V njem je med lastniki tamkajšnjih vil in apartmajev še vedno mogoče najti nekatere ključne igralce iz afere Hypo, ki je pomagala potopiti Vegrad, in svetovalca avstrijskega finančnega ministra v času nacionalizacije te banke. Prav tako tudi nekatere slovenske menedžerje.

Kompleks z golf igriščem, ki se razprostira nad hrvaško obalo Piranskega zaliva, je eden od simbolov spornih poslov celovške banke. Ta je v njegovo gradnjo vložila okoli 250 milijonov evrov in z njimi obtičala v podjetju Rezidencija Skiper, ki ga je ustanovil oče projekta, hrvaško-švicarski poslovnež Miro Oblak, v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja zastopnik ameriške orožarske korporacije Northrop Grumman na Balkanu. Rezidenciji Skiper in banki po javno dostopnih podatkih še vedno ni uspelo prodati več kot polovice stanovanj in apartmajev v kompleksu, med kupci pa prevladujejo poslovneži iz držav nekdanje Sovjetske zveze, ki imajo nepremičnine v lasti prek svojih posebej za to ustanovljenih podjetij na Hrvaškem.

Vegrad izčrpavali tudi v Savudriji

Hypove posle v Savudriji že več let preiskuje posebna enota kriminalistične policije v Celovcu. V njih je kratko potegnil tudi Vegrad, ki je zgradil hotel in pripadajoče objekte. Velenjski gradbinec, že pred tem globoko v poslih s Hypom in off-shore podjetji iz Liechtensteina, ki naj bi jih obvladovali nekdanji vodilni v banki, je moral leta 2008 na zahtevo banke vstopiti še v lastništvo Rezidencije Skiper. Za nakup večinskega deleža je Vegrad plačal več kot enajst milijonov evrov, ki jih je nakazal na račune treh podjetij v Avstriji in Liechtensteinu. Banka Hypo, ki je Vegrad silila v nakup deleža, ga je že nekaj mesecev pozneje zasegla. Šlo je torej za še en primer finančnega izčrpavanja zdaj že nekdanjega gradbinca iz Velenja.

A če je ta pozneje padel v stečaj, so jo precej bolje odnesle nekatere druge osebe, tako ali drugače povezane s Hypom in tudi posli, ki so Vegrad pomagali spraviti na kolena. Na enem od apartmajev v naselju je tako v zemljiški knjigi še vedno zaznamba o lastništvu, ki jo je pred leti vpisal Gerhard Kucher. Gre za nekdanjega hišnega odvetnika banke Hypo, ki ga je avstrijsko sodišče leta 2012 skupaj s tremi nekdanjimi vodilnimi z Wolfgangom Kultererjem na čelu obsodilo na štiriletno zaporno kazen. Prav Kucher je leta 2008 vodil avstrijski podjetji Wolkensberg in Jan Privatstiftung, ki jima je Vegrad nakazal večji del kupnine za delež v Skiperju.

Sosed Oblakovih je svetoval avstrijskemu ministru

V prvem pasu vil ob obali imajo svoje nepremičnine tudi člani družine Oblak. Ena od njih z dvema apartmajema s približno tristo kvadratnimi metri tlorisne površine je v lasti Helene Oblak, soproge Andreja Oblaka, nekdanjega direktorja slovenske družbe Hypo Alpe Adria Bank Consultants, ki je imel pomembno vlogo v poslih v trikotniku Hypo–Vegrad–Liechtenstein. Med drugim je zastopal tudi panamsko podjetje Enjuan Management Corp., ki je leta 2007 s preprodajo zemljišča ob Vojkovi cesti v Ljubljani na račun Vegrada ustvarilo šestnajst milijonov evrov dobička. Oblak je trenutno skupaj s tremi nekdanjimi vodilnimi v slovenskem delu skupine Hypo – Božidarjem Španom, Antonom Romihom in Andrejem Potočnikom – v sodni preiskavi. Na omenjeni nepremičnini ni vpisane nobene hipoteke. »Premoženje v lasti soproge Andreja Oblaka ni v nobeni zvezi z nobeno funkcijo ali poslovanjem Andreja Oblaka v skupini Hypo. Drugačne informacije niso resnične,« nam je prek odvetnice Katarine Prebil včeraj sporočil Andrej Oblak.

Sosedi soproge Andreja Oblaka so člani družine njegovega očeta Mira Oblaka, ki imajo v lasti prav tako dva apartmaja. Na obeh ni hipotek. Omeniti velja, da je Miro Oblak, katerega podjetje je pred leti od stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana prejelo 650.000 evrov za svetovanje pri nakupu stanovanj v Celovških dvorih, že več let v sporu s Hypom. Tudi zato naj bi preiskovalcem v Sloveniji med drugim pred časom razkril, da so med prejemniki denarja (natančneje, 3,8 milijona evrov) iz poslov te bančne skupine z Vegradom tudi podjetja, povezana s Španom, ki je to pred časom zanikal. Nekaj deset metrov stran ima svojo vilo tudi nekdanji direktor OMV Richard Schenz, med letoma 2009 in 2012 svetovalec avstrijskega finančnega ministra za kapitalske trge. Prav v tem obdobju se je avstrijska vlada na veliko ukvarjala s sanacijo Hypa in banko tudi nacionalizirala. Uradna lastnica vile je članica njegove družine.

Petrič, Turnšek, Bernhard...

Med lastniki nepremičnin v naselju je tudi več slovenskih poslovnežev. Predsednik uprave in največji lastnik Kolektorja Stojan Petrič ima v lasti 110 kvadratnih metrov velik apartma, vreden 566.000 evrov. Zanj je po naših podatkih plačal »le« 296.000 evrov gotovine, ki jih je prejela Vegradova hrvaška hčerinska družba, preostali vložek pa ji je poravnal s preknjižbo manjšega apartmaja v bližini. Po podatkih iz zemljiške knjige ima 80 kvadratnih metrov velik apartma v lasti tudi nekdanji dolgoletni direktor Pivovarne Laško Anton Turnšek. Nanj je Probanka, katere pomembna lastnica je bila pivovarna, leta 2011 vpisala hipoteko v višini 620.000 evrov, marca letos pa je začela tudi postopek izvršbe. Turnšek je to včeraj zanikal. »Na moji nepremičnini ni vknjižena nobena hipoteka, Probanka pa ima hipoteko vknjiženo na stanovanju sina,« je pojasnil Turnšek. Po javno dostopnih podatkih je med lastniki nepremičnin v kompleksu Skiper tudi Gregor Turnšek, ki pa Probanki že od leta 2007 dolguje 585.000 evrov.

Z izvršbo ima težave tudi Petričev sosed v zgradbi Borut Bernhard, nekdanji direktor Gradbenega podjetja Ptuj, ki se je pred časom s poslovnežem Samom Majcenovičem zapletel v sodni spor glede tihega solastništva ptujskega gradbinca. Solastništvo podjetja naj bi si Bernhard delil z nekdanjim direktorjem Taluma Danilom Toplekom. Na apartmaju v lasti Bernharda je od prejšnjega tedna vpisana izvršba v neznani višini. Poudariti velja še, da del lastnikov nepremičnin še vedno ni vpisan v zemljiško knjigo.