Ker družba I.J. Storitve, eno od »parkirišč« obeh cerkvenih finančnih holdingov, ni vrnila okoli dveh milijonov evrov, je stečajna upraviteljica Zvona Dva Holdinga Vida Gaberc namreč začela unovčevati njeno premoženje na Hrvaškem. Na trgovsko sodišče v Varaždinu je že vložila predlog za izdajo predhodne odredbe in izvršbo. Po dostopnih informacijah sodišče o predlogih Gaberčeve še ni odločilo.

V primeru da I.J. Storitve, za katerimi naj bi stala Roza Mlakar Kukovič, nekdaj vidna finančnica iz krogov blizu Nadškofije Maribor, ne bodo poravnale zapadlih dolgov, pa bodo po vsej verjetnosti izgubile svoj večinski delež v Luki Zadar. Še do leta 2007 je bila zadrska luka v lasti peterice vodilnih članov družbe, ko so jo ti nato prodali podjetju Manus v lasti Veljka Bubića. Kot se je nato izkazalo, si je ta okoli 18 milijonov evrov, ki jih je potreboval za nakupe delnic Luke Zadar, izposodil od I.J. Storitev. Ko je Bubić nekje leta 2009 prenehal odplačevati posojila, pa I.J. Storitvam ni preostalo drugega, kot da delnice zasežejo.

Po neuradnih, a zanesljivih informacijah so Luko Zadar v zadnjem letu dni večkrat prodajali, a so se potencialni kupci vselej umaknili. Nazadnje je bila hrvaška družba naprodaj v februarju letos, nekaj dni potem, ko je Zvon Dva Holding vložil izvršbo na premoženju I.J. Storitev. Takrat naj bi se pojavili celo interesenti iz Kitajske in Arabskega polotoka, a nato ni prišlo do prodaje. Izpostavimo, da naj bi se v letu 2013 končal projekt prenove stare in gradnje nove zadrske luke Gaženice, v katerem bo zrasel novi kontejnerski terminal in tudi nova skladišča za naftne derivate. Vreden je skoraj 240 milijonov evrov, njegova glavna financerja pa sta Evropska investicijska banka (EIB) in nemška razvojna banka KfW. V Luki Zadar imajo sicer koncesijo do leta 2014.

Veliko bolj kot nasedli hrvaški posel je javnost vznemirjal podatek, kako so I.J. Storitve prišle do sredstev, ki so jih nato vplivni poslovneži iz Hrvaške in Slovenije vložili v prevzem pristaniškega koncesionarja. Kot je znano, sta jih praktično v celoti zagotovila cerkvena finančna holdinga, ki sta se financirala pri slovenskih bankah z državno NLB na čelu. Po dostopnih podatkih so bile I.J. Storitve še v začetku tega leta Zvonoma dolžne več kot 30 milijonov evrov. Omenimo, da se prejšnji lastnik Luke Zadar Veljko Bubić pojavlja še v nekaj drugih spornih poslih na Hrvaškem, ki jih je financirala NLB.

Kot smo poročali, Gaberčeva toži tudi podjetje Forš, ki je v lasti uslužbenca Nadškofije Maribor in je z denarjem NLB odkupovalo njene propadle naložbe v Argentini. V manj kot letu dni pred stečajem je namreč Zvon Dva Holding nakazal Foršu kar 671.000 evrov.