V prihodnjih tednih naj bi Agencija za upravljanje kapitalskih naložb (AUKN) izpeljala skupščine več domačih energetskih družb, pri čemer bodo nekatere od teh (Eles) zelo verjetno dobile tudi nove člane nadzornega sveta.

Po informacijah iz več virov naj bi se stranke vladne koalicije in z njimi povezani interesni krogi v zadnjih tednih dokončno dogovorili o razdelitvi terena in »fevdov«. V novem razmerju moči naj bi na srednji rok najkrajšo odnesel državni sekretar na ministrstvu za infrastrukturo in prostor Igor Šalamun. Slednji velja za kader tako imenovanega jedrskega lobija SDS, ki ima politično zaslombo v ministru za delo Andreju Vizjaku. Šalamunov krog delovanja naj bi omejil minister Zvonko Černač. Državni sekretar naj bi tako že v zadnjih mesecih izgubljal vpliv na delo Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Imenovanje Blaža Košoroka (SDS) na njegov vrh pa ga je zelo verjetno dokončno izločilo tudi iz odločanja o šestem bloku Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6).

»Pristojnosti« nosilcev moči in vpliva naj bi bile v prihodnjih mesecih jasno razmejene med energetskimi podjetji. V SDS naj bi tako vajeti v Gen Energiji, lastnico slovenske polovice Jedrske elektrarne Krško (JEK), v celoti prepustili Vizjaku. Ta je še letos spomladi želel izsiliti zamenjavo direktorja Martina Novšaka, a je tej – poleg ministrov iz SLS – med drugim nasprotoval tudi Černač, ki sprva zanjo ni vedel. Novšakov zadnji branik tako ostaja minister za kmetijstvo Franc Bogovič, sicer nekdanji dolgoletni župan občine Krško, ki pa bo na udaru ob prvi morebitni rekonstrukciji vlade.

Čeprav še vedno obstaja možnost, da bo Novšak moral privoliti »zgolj« v popolnitev uprave z novim članom (najverjetneje z nekdanjim policistom Martinom Brataničem, ki ga krog SDS iz Grosupljega ni želel pripustiti v vrh Darsa, družbo iz Černačevega delokroga), pa je od Novšakove usode odvisen tudi razplet morebitnih kadrovskih in drugih rošad v Gen-I. Želja po večjem vplivu v tej družbi že od vstopa v njo ne skriva njen polovični solastnik Petrol. Precej bolj jasna je »linija poveljevanja« v ostalih podjetjih. Do prvih večjih sprememb naj bi prišlo na Elesu, ki spada v interesno sfero »trde linije« SDS in deloma tudi Državljanske liste Gregorja Viranta. Med kandidati za nadzornike Elesa se tako v zadnjih dneh omenja več imen (poleg nekdanjega nadzornika Telekoma Matjaža Janše tudi nekdanja direktorica Dursa Mojca Šircelj), direktorski položaj, ki ga trenutno še zaseda Milan Jevšenak, pa naj bi se v domnevno razširjeni upravi spet nasmihal Vitoslavu Türku.

Trdno v objemu SDS ostaja Geoplin, kjer nadzorni svet vodi Matjaž Novak, mentor Boruta Petka, domnevno še vedno najvplivnejšega Janševega »lobista«, pri diplomski nalogi na koprski fakulteti za menedžment. Neposredni vpogled v skoraj milijardo evrov vreden projekt Južni tok pa stranki omogoča njena donedavna finančnica Sarah Jezernik, ki od začetka novembra sedi v upravi Plinovodov.

Še največ neznank je zaradi nejasne usode državnih poroštev za TEŠ 6, povezanih s HSE, kar bi lahko novemu direktorju Košoroku v prvih mesecih delovanja omogočilo relativno visoko stopnjo »avtonomije« pri svojem delu. Pri tem ni izključeno, da bo svoj vpliv v skupini zaradi dobrih poslovnih odnosov še iz časov, ko je Košorok še vodil Te-Tol, okrepil poslovnež Ivan Pušnik, sicer svetovalec Gorenja pri uvozu indonezijskega premoga. Obenem naj bi se – tudi zaradi relativno slabih poslovnih rezultatov Premogovnika Velenje na ravni skupine – precej zmanjšala moč predsednika njegove uprave Milana Medveda, ki je vrsto let veljal za najvplivnejšega energetika iz tako imenovanega šaleškega kroga.