S temi številkami bi lahko Toyota na lestvici največjih proizvajalcev avtomobilov na svetu prehitela General Motors in Volkswagen, s tem pa se vnovič povzpela do prvega mesta. To mesto je zasedala že med letoma 2008 in 2010, a ga je lani zaradi zmanjšanja prodaje in proizvodnje izgubila.

General Motors je lani prodal približno devet milijonov avtomobilov. Sledil je Volkswagen z več kot osmimi milijoni prodanih avtomobilov, medtem ko jih je Toyota prodala 7,95 milijona. Japonskega avtomobilskega velikana, ki med drugim izdeluje avtomobile znamk Lexus, Daihatsu in Hino, so lani močno prizadeli potres in cunami na Japonskem, poplave na Tajskem ter visok tečaj jena.

Prodaja na domačem trgu naj bi se letos povečala za 35 odstotkov na 2,4 milijona avtomobilov, izvoz pa naj bi bil s 7,3 milijona avtomobili za 18 odstotkov večji kot lani. Največji japonski proizvajalec avtomobilov je hkrati napovedal, da bo prihodnje leto po pričakovanjih prodal 9,91 milijona avtomobilov oz. dva odstotka več kot letos. Proizvodnja pa bo z 9,94 vozili ostala na podobni ravni kot letos, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.