Mary Schapiro je prevzela položaj na začetku Obamovega mandata in predsednik je danes izjavil, da je zaradi njenega dela SEC danes trdnejša, ameriški finančni sistem pa bolj zdrav. Banka Goldman Sachs je julija 2010 pristala v plačilo 550 milijonov dolarjev odškodnine v civilni tožbi zaradi zavajanja vlagateljev in trgov glede vrednostnih papirjev na podlagi drugorazrednih hipotek, nekaj manjše vsote pa so morale odšteti tudi druge velike banke, kot sta JP Morgan in Citigroup.

Vendar pa te banke odškodnin skorajda niso občutile. Kazen za Goldman Sachs je enaka dobičku, ki ga ustvari v dveh tednih poslovanja. Prav tako ni bilo nobenega pregona zaradi osebne odgovornosti vodilnih. Banke so s SEC tožbe poravnale brez vsakega priznanja krivde ali odgovornosti, kar je razjezilo tudi newyorškega zveznega sodnika Jedda Rakoffa, ki je nekaj dogovorov začasno celo blokiral, med drugim tudi zaradi prenizkih odškodnin.

Ob vsem tem pa se je morala Schapirova v kongresu nenehno bosti z republikanci, ki so jim bile tudi simbolične kazni za finančno industrijo prevelike. Predsednica SEC je komisijo zaslužna vsaj za to, da jo finančna industrija ni odnesla brez vsake kazni potem, ko je ameriško in svetovno ekonomijo potopila v najhujšo krizo vse od velike gospodarske depresije v 30. letih prejšnjega stoletja.

Schapirova se bo s položaja poslovila 14. decembra, na njeno mesto pa prihaja demokratka Elisse Walter, ki jo je v komisijo leta 2008 imenoval republikanski predsednik George Bush mlajši. Pred tem je delala v Upravi za regulacijo finančne industrije, ki jo je vodila Schapirova predne je šla na pološaj šefice SEC.

Ta uprava skrbi za samoregulacijo finančne industrije oziroma dela nekaj podobnega, kot SEC, vendar brez posledic. Kako uspešna je bila pri svojem delu, pa priča zadnja huda kriza. Obama je ob napovedi imenovanja izrazil prepričanje, da bodo dolga leta izkušenj Walterjevi dobro služila na njenem novem položaju.