Delnice Sonyja so danes poskočile tudi za 12,2 odstotka, ob koncu dneva pa so zaključile 6,34 odstotka nad izhodiščem. Prodaja naj bi se zgodila marca in je del načrta, ki ga je Sony pripravil v odgovor na štiri leta rdečih številk.

Po plačilu stroškov, povezanih s transakcijo, naj bi sicer japonski velikan s prodajo zaslužil okoli 770 milijonov dolarjev. Bo pa s kupcem podpisal pogodbo o najemu, v skladu s katero bo v stavbi posloval še do tri leta.

V 37-nadstropni stavbi v New Yorku, ki jo je Sony kupil leta 2002, dela okoli 1500 zaposlenih. Analitiki poudarjajo, da bo prodaja sicer pozitivno vplivala na njegovo bilanco, ne bo pa izboljšala zaupanja v poslovanje podjetja.

Sony je lani napovedal ukinitev okoli 10.000 delovnih mest in vložil skoraj milijardo dolarjev v prestrukturiranje proizvodnje in krčenje stroškov. Japonski mediji so sicer pred časom poročali, da naj bi Sony prodal tudi eno od svojih glavnih poslovnih stavb v Tokiu, v kateri je sicer sedež enote za proizvodnjo televizorjev.

Japonski tehnološki velikani, poleg Sonyja tudi Panasonic, Sharp in drugi, se spopadajo z vrsto problemov. Med njimi so močan jen, upadanje prodaje na ključnih izvoznih trgih, močna konkurenca in strateške napake, zaradi katerih so zašli v resne finančne težave, še poroča AFP.