Prevent Global, ki je skupaj s hčerinskimi družbami v preteklosti predstavljal enega največjih zaposlovalcev na Koroškem, je v stečaju od 9. avgusta 2010. Podjetje Eurocity v večinski lasti Janka Zakeršnika je v stečajnem postopku prijavilo terjatev v višini 1,59 milijona evrov iz naslova danega kredita za plače zaposlenim v novembru 2009, ki pa jo je stečajni upravitelj Prevent Globala Kastivnik v stečajnem postopku prerekal in je zato moral vložiti tožbo proti Eurocityju.

Strani se na predobravnavnem naroku 5. oktobra lani nista uspeli poravnati, zato je sledilo nadaljevanje obravnave, v okviru katere je bila 12. decembra lani zaslišana vrsta prič, ki so bile v zadnjem obdobju pred stečajem Preventa Globala povezane s tem podjetjem.

Kot je razvidno iz sodbe, ki jo je sodišče strankam v postopku poslalo v petek, je sodišče ocenilo, da v času, ko je bil s strani Eurocityja dan kredit Prevent Globalu za izplačilo plač zaposlenim, v podjetju ni bilo stanja plačilne nesposobnosti, kar je sicer sodišču skušala dokazati odvetnica Preventa Globala v stečaju Teja Verbič.

Prevent Global v stečaju se je v postopku skliceval na 498. člen zakona o gospodarskih družbah, ki pravi, da družbenik, ki je v času, ko bi morali družbeniki kot dobri gospodarstveniki zagotoviti družbi lastni kapital, namesto tega družbi dal posojilo, ne more proti družbi uveljavljati zahtevka za vračilo posojila v stečajnem postopku ali postopku prisilne poravnave.

Stališče Eurocityja pa je bilo, da je posojilo zagotovil kratkoročno, izključno za plače delavcem, ker je Prevent Dev, ki ga lastniško obvladuje Nijaz Hastor, nekdanji drugi največji lastnik Globala, zamujal s plačilom dela, ki so ga opravili delavci.

Sodišče je torej razsodilo, da v Preventu Globalu takrat ni šlo za položaj insolventnosti in da Eurocityju ni mogoče očitati odgovornosti za nepravilno podjetniško financiranje. S tem je sodišče Eurocityju tudi priznalo prijavljeno terjatev. Kastivnik s podrobnostmi sodbe še ni seznanjen, je pa za STA danes napovedal, da se bo na odločitev sodišča pritožil.