Poslovni prihodki skupine so kljub letni rasti za načrti zaostali za tri odstotke oz. 3,3 milijona evrov, je skupina danes objavila na spletnih straneh Ljubljanske borze.

Poslovni izid iz poslovanja skupine je v prvih devetih mesecih letos dosegel 14,8 milijona evrov, kar je sedem odstotkov oz. en milijon evrov manj kot v primerljivem obdobju preteklega leta. Razlog za to je posledica višjih stroškov z naslova pomožnega materiala in izvajalcev pristaniških storitev ter povečanja rezervacij.

Dosežen poslovni izid iz poslovanja je tudi nižji od načrtovanega, in sicer za 14 odstotkov oz. 2,3 milijona evrov. Kot razlog za to so v Luki Koper navedli nedoseganje načrtovanih poslovnih prihodkov.

Čisti dobiček skupine v prvih devetih mesecih kljub velikanski letni rasti v višini 168 odstotkov ni izpolnil načrtov. Za njimi je zaostal za 18 odstotkov.

Lanski čisti dobiček je sicer vključeval odhodke z naslova slabitve finančne naložbe v družbo Intereuropa v višini 6,3 milijona evrov.

Družba Luka Koper je medtem med januarjem in septembrom letos zabeležila 100,5 milijona evrov poslovnih prihodkov (v enakem obdobju lani 99 milijonov evrov). Poslovni izid iz poslovanja je znašal 12,7 milijona evrov (v enakem obdobju lani 13,3 milijona evrov), čisti dobiček pa 7,2 milijona evrov (v enakem obdobju lani 1,7 milijona evrov).

Uprava družbe Luka Koper na osnovi devetmesečnih rezultatov poslovanja matične družbe in skupine ocenjuje, da se gospodarske razmere na ključnih zalednih tržiščih še ne izboljšujejo. "Največje tveganje nedoseganja načrtovanih rezultatov v letošnjem letu se pojavlja v okviru blagovnih skupin generalnih tovorov, sipkih tovorov in kontejnerjev," poudarjajo.

Na manjšo dobičkonosnost poslovnih prihodkov v letošnjem letu bo po njihovih besedah vplivala tudi rast cen energentov, predvsem dizelskega goriva, in višji stroški vzdrževanja. "Omenjena tveganja s tržnimi aktivnostmi in obvladovanjem stroškov aktivno obvladujemo," so sklenili.