V vseh treh dejavnostih, ki jih združuje SKEI, je zaposlenih 86.000 delavcev in vsi prejemajo plače pod zneskom povprečne plače. "To enostavno ni prav," je danes na novinarski konferenci v Ljubljani povedala predsednica sindikata Lidija Jerkič.

SKEI v podjetjih elektroindustrije zahteva zvišanje plač za 6,5 odstotka, v kovinski industriji za 7,5 odstotka in v dejavnosti kovinskih materialov in livarn za devet odstotkov, je naštela. Te številke so višje kot na lanskih pogajanjih, ko se delodajalci niso želeli pogovarjati niti o zahtevah, ki so bile po njenih besedah pod realnimi. Sindikat je zato septembra pogajanja odpovedal in prav tako takrat napovedano stavko.

Zaposleni, ki redno prihaja na delo in opravlja svoje dolžnosti, mora zaslužiti vsaj toliko, da pokrije prag revščine, je poudarila. Med pogajalske zahteve so tako zapisali zahtevo, da najnižja izplačana plača v vseh treh dejavnostih kovinske in elektroindustrije od 1. januarja ne sme biti nižja od 624 evrov neto, kolikor po novem znaša prag minimalnega zneska za preživetje.

Ta zahteva je nova, na lanskih pogajanjih je ni bilo. "Ljudje zahtevajo, da se jim njihovo delo pošteno plača," je pojasnila predsednica SKEI.

Ker so delodajalci v enoletnem obdobju neuspešnih pogajanj po mnenju SKEI zaslužili, zahtevajo tudi izplačilo enkratnega zneska delavcem v višini 20 odstotkov njihove plače. Stavkovne zahteve se nanašajo še na višino regresa ter na sklenitev dogovora o načinu približevanja najnižjih osnovnih plač minimalni plači. Ta se je z letošnjim januarjem zvišala na 783 evrov bruto, medtem ko najnižja osnovna plača v podjetjih kovinske in elektroindustrije znaša 485 evrov.

Delodajalce želijo k obnovitvi pogajanj spodbuditi s protestnim shodom, ki ga 16. januarja pripravljajo pred poslopjem Gospodarske zbornice Slovenije v Ljubljani. Na njem pričakujejo 500 do 700 udeležencev.

Če odziva ne bo, bo 23. januarja sledila opozorilna stavka. Zaposleni ne bodo stavkali na delovnih mestih temveč doma in za ta dan ne bodo prejeli plačila, kar bo prva takšna stavka doslej. "Naš cilj ni stavka ampak dogovor," je dejala Jerkičeva in dodala, da bo v času od 16. do 23. januarja med člani sindikata potekalo izrekanje o razglasitvi neomejene stavke vse do izpolnitve stavkovnih zahtev.