O tem, ali bo evroskupina Irski in Portugalski podaljšala ročnost za posojila, se je ugibalo že pred dvema mesecema, ko se je območje evra odločilo, da Grčiji v okviru prizadevanj za zagotovitev vzdržnosti njenega dolga ročnost za posojila podaljša za 15 let.

Irski finančni minister Michael Noonan je danes spomnil, da je šef evroskupine Jean-Claude Juncker že tedaj nakazal, da bi lahko podoben odpustek dobili tudi Irska in Portugalska, a je nato nastala zmeda, saj ni bilo povsem jasno, ali je bil tak dogovor, ali je bilo to njegovo mnenje ali je bil napačno razumljen.

Irska je tedaj po Noonanovih besedah zavzela stališče, da se bo k temu vprašanju vrnila "ob pravem času". V ponedeljek sta s portugalskim kolegom Vitorjem Gasparjem ocenila, da je sedaj pravi čas, in se skupaj zavzela za podaljšanje ročnosti na posojila Irski in Portugalski, je pojasnil irski minister.

Podaljšanje ročnosti lahko po njegovih besedah okrepi vzdržnost dolga, stroške odplačevanja dolga in s tem pripravljenost finančnih trgov, da državama denar, ki ga potrebujeta za svoje financiranje, posojajo ceneje. Irska bi lahko po Noonanovih besedah s tem občutno prihranila, tudi nekaj milijard evrov.

Irski minister je odločno zavrnil pomisleke, da bi se lahko finančni trgi na takšne odpustke odzvali negativno, češ da Irska ni sposobna odplačati svojih dolgov. "Plačali bomo vse do zadnjega evra," je zatrdil in ocenil, da bi trgi podaljšanje ročnosti razumeli kot "normalno prakso" in pozdravili to odločitev.

V ponedeljek je bilo o tem govora na evroskupini, danes pa tudi na zasedanju vseh finančnih ministrov EU. "Odziv je bil pozitiven," je danes povedal slovenski finančni minister Janez Šušteršič, ki zatrjuje, da to za Slovenijo ne bi imelo neposrednih posledic. "Slovenija s tem nima problemov," je dejal.

Pozitiven odziv po besedah slovenskega ministra seveda temelji na tem, da državi dobro izvajata dogovorjene ukrepe in da sta obe blizu temu, da se vrneta k samostojnemu zadolževanju na finančnih trgih. O tem se bodo finančni ministri po Šušteršičevih navedbah spet pogovarjali marca marca.

Tudi Šušteršič zavrača pomisleke, da bi lahko trgi takšne odpustke razumeli kot slab signal, češ da razlog ni dodatna finančna težava v teh dveh državah, temveč za ocene, da dobro delata in da se jima zato pomaga vrniti na trge. "Če bo to tako predstavljeno, potem ne bo negativnih učinkov," je sklenil minister.