Za novega predsednika uprave in odgovornega vodjo družbe je nadzorni svet Adrie Airways imenoval dosedanjega direktorja komercialnega sektorja Marka Anžurja. Ta bo naloge predsednika uprave opravljal do izvedbe javnega razpisa za izbor novega predsednika uprave, vendar največ za obdobje šestih mesecev, so sporočili iz Adrie Airways.

Boštjančiča so nadzorniki odpoklicali iz ekonomsko poslovnih razlogov. Adria Airways je lani - po podatkih iz letnega poročila - iz poslovanja ustvarila 15,3 milijone evrov izgube, leto prej kar 59,7 milijona in leta 2009 12,2 milijona evrov. Letošnja izguba naj bi dosegla 7,5 milijona evrov.

Klemen Boštjančič je prvi mož Adrie Airways postal v začetku leta 2011, pod njegovim vodstvom pa je država v družbo tudi vložila 50 milijonov evrov in jo rešila pred stečajem. Državno pomoč zdaj preverja Evropska komisija.

Evropska komisija je namreč novembra začela preiskavo, da bi ugotovila, ali je vrsta državnih ukrepov v korist slovenskega letalskega prevoznika Adria Airways v skladu s pravili EU o državni pomoči. Med temi državnimi ukrepi so tudi štiri dokapitalizacije, izvedene v letih od 2007 do 2011, v skupni vrednosti približno 85,5 milijona evrov.

Nadzorni svet Adrie Airways je Boštjančiča z mesta predsednika uprave družbe skušal odpoklicati že marca, a so po burni razpravi ugotovili, da niso upoštevali pravnih vidikov pomena predsednika uprave v letalskem prevozniku, zato je s svojega mesta med drugimi odstopil tudi prvi nadzornik Vinko Može. Tega sicer po statutu Adrie Airways razrešuje nadzorni svet, vendar mora takoj na njegovo mesto imenovati nekoga, ki ima opravljen tečaj za odgovornega vodjo operaterja, ki se ga opravlja na agenciji za civilno letalstvo.