Lastniki so k prodaji Mercatorja pristopili s podpisom konzorcijske pogodbe 24. oktobra letos. Gre že za deveti poskus prodaje Mercatorja.

V prodajnem konzorciju so Pivovarna Union (12,33-odstotni lastniški delež), NLB (10,75 odstotka), Pivovarna Laško (8,43 odstotka), NKBM (5,24 odstotka), GB Kranj (3,80 odstotka, Prvi faktor - Faktoring Beograd (3,35 odstotka), Radenska (2,75 odstotka), Banka Koper (2,07 odstotka), banka Hypo Alpe Adria (dva odstotka), NFD 1 (1,01 odstotka), Banka Celje (0,88 odstotka) in NFD Holding (0,74 odstotka).

Podpisu memoranduma med konzorcijem prodajalcev in Mercatorjem bo po informacijah, ki jih je pridobila STA, sledila objava mednarodnega razpisa za zbiranje nezavezujočih ponudb, ki jih bodo predvidoma zbirali do konca januarja ali februarja, potem pa bo finančni svetovalec ING Bank iz Londona ocenil prispele ponudbe. Ta bo ponudnike, ki bodo oddali ponudbe v skladu z interesi konzorcija prodajalcev Mercatorja, zatem tudi pozval k oddaji zavezujočih ponudb.

Uprava Mercatorja s Tonijem Balažičem na čelu meni, da je v interesu družbe, da se lastniško konsolidira. Zato bodo z lastniki sodelovali in jim pomagali pri procesu prodaje, a v okviru zakonskih omejitev ter seveda s ciljem, da se zaščiti interese družbe in vseh deležnikov, je za STA povedal Balažič.

Mercator se zdaj zaradi nestabilnega lastništva po Balažičevih besedah težje osredotoča na svojo dejavnost. "Če želimo, da je Mercator uspešno podjetje, je stabilizacija lastništva nujna," je poudaril v pogovoru za STA, ki bo v celoti objavljen danes ob 17. uri.

Lastniki Mercatorja so se prodaje družbe nazadnje lotili lani poleti, ko je stekel proces prodaje več kot polovice družbe. Ta je v vodo padel februarja letos, ko se je iz igre za nakup največjega slovenskega trgovca umaknil hrvaški Agrokor. Za umik so se Hrvati odločili, ker se s prodajalci niso uspeli dogovoriti ničesar - za prodajo se namreč ni izrekla NLB -, proces pa bi lahko trajal še zelo dolgo, pri čemer možnost uresničitve transakcije pod zadovoljivimi pogoji ni bila zagotovljena.

Agrokor tudi zdaj velja za enega glavnih igralcev v igri za nakup večinskega deleža Mercatorja. Hrvati so v zadnji ponudbi za delnico Mercatorja ponujali 221 evrov, torej ceno, ki jo je zdaj verjetno nemogoče pričakovati. Tečaj delnice Mercatorja se v zadnjih dneh na Ljubljanski borzi giblje okoli 115 evrov; danes se je tečaj oblikoval pri vrednosti 114,70 evra.