Pogodbo bosta sicer v četrtek podpisala prvi mož Gazproma Aleksej Miller in predsednik uprave hrvaške družbe Plinacro Mladen Antunović.

Gre za odcep glavnega plinovoda na vzhodu Hrvaške, ki bo povezan z Južnim tokom v Srbiji. Zmogljivost približno 100 kilometrov dolgega in 60 milijonov evrov vrednega odcepa plinovoda je po poročanju današnjega Večernjega lista 2,7 milijarde kubičnih metrov zemeljskega plina letno.

Prejšnja vlada ni bila zainteresirana v Južni tok

Prejšnja hrvaška vlada ni bila zainteresirana, da bi Južni tok gradili tudi čez hrvaško ozemlje, novi projekt pa v hrvaških medijih ocenjujejo kot kazalec novega poglavja rusko-hrvaških odnosov.

Vrdoljak in Medvedjev sta danes potrdila, da je Gazprom zainteresiran za širjenje svojih plinskih poslov na hrvaškem trgu.

Gazprom je v torek podpisal pogodbo o oskrbi enega izmed največjih uporabnikov plina na Hrvaškem, družbe Petrokemija iz Kutine. Po Vrdoljakovih pojasnilih gre za pogodbo o dobavi 130 milijonov kubičnih metrov plina, ki ga bo Petrokemija plačala za petino ceneje, kot ga je doslej plačala domači Ini.

Pocenitev plina tudi v gospodinjstvih?

Minister pričakuje, da se bo zaradi liberalizacije hrvaškega plinskega trga do konca naslednjega leta plin pocenil tudi za gospodinjstva.

"Želimo tudi razvijati hrvaški trg in ne zgolj sodelovati na obstoječem. Zainteresirani smo, da bi gradili plinske elektrarne, iz katerih bi električno energijo prodajali tudi v sosednje države, pa tudi, da bi prodajali plin za vse vrste vozil," je novinarjem povedal Medvedjev.

Hrvaška in ruska stran bosta oblikovali delovni skupini, ki bosta delali na uresničitvi Gazpromovih načrtov na Hrvaškem, je še dejal minister Vrdoljak.

Gazprom je sicer zainteresiran tudi za razpis za raziskave in izkoriščanje novih plinskih polj na Hrvaškem, ki ga namerava hrvaška vlada objaviti kmalu.