Podjetja so nekoliko bolje ocenila trenutni položaj, še precej bolj optimistična pa so glede prihodnjih mesecev.

Ocena trenutnih razmer se je po decembrskem poslabšanju januarja v primerjavi z mesecem poprej izboljšala s 107,1 točke na 108 točk. Ocena pričakovanj za prihodnje šestmesečje pa se je dvignila z 98 točk na 100,5 točke.

Analitiki so sicer pričakovali zvišanje vrednosti kazalca, a je končna številka vseeno presegla njihova pričakovanja. Večina je stavila, da se bo vrednost ustavila pri okoli 103 točkah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Nemško gospodarstvo spodbudno vstopa v novo leto," je podatke pospremil prvi mož inštituta in eden najbolj znanih nemških ekonomistov Hans-Werner Sinn. Ekonomist pri ING Bank Carsten Brzeski pa je ob objavi podatkov povedal: "Krize je konec. Vsaj v Nemčiji."

Gospodarsko razpoloženje v predelovalni industriji se še naprej izboljšuje, ob tem ugotavlja Ifo, vrednost indeksa pa je prvič po juliju lani spet pristala v pozitivnem območju. Okrepila se je za 5,5 točke na 2,6 točke.

Malenkost boljše volje so tudi podjetja v prodaji na drobno, in to predvsem zaradi boljše ocene trenutnih razmer. Po drugi strani pa se je precej poslabšalo razpoloženje v prodaji ne debelo. Za kar 6,4 točke na -0,3 točke se je dvignil indeks v gradbeništvu, to pa predvsem zaradi krepkega izboljšanja pričakovanja za prihodnje pol leta. Ta so najboljša po lanskem marcu.

Ifo podatke o gospodarski klimi vsak mesec izračuna na podlagi ankete, opravljene med približno 7000 podjetji.