Tako kot decembra je bila tudi novembra lani stopnja inflacije 2,2-odstotna. Decembra 2011 je bila letna stopnja inflacije v območju evra 2,7-odstotna.

V celotni EU je letna stopnja inflacije decembra lani znašala 2,3 odstotka in je bila nižja od novembrske 2,4-odstotne. Na mesečni ravni je bila stopnja inflacije 0,3-odstotna. Članice unije so sicer decembra 2011 beležile triodstotno letno rast cen.

Eurostat je decembra lani najnižje letne stopnje inflacije zabeležil v Grčiji (0,3 odstotka), na Švedskem (1,1 odstotka), v Franciji in na Cipru (v obeh 1,5 odstotka), najvišje pa na Madžarskem (5,1 odstotka), v Romuniji (4,6 odstotka) in Estoniji (3,6 odstotka). V primerjavi s predhodnim mesecem se je stopnja inflacije zvišala v 11 članicah, v štirih ostala stabilna in upadla v 11 članicah.

Najnižje 12-mesečno povprečje stopnje inflacije so do decembra zabeležile Švedska (0,9 odstotka), Grčija (1 odstotek) in Nemčija (2,1 odstotka), najvišje pa Madžarska (5,7 odstotka), Estonija (4,2 odstotka), Poljska in Slovaška (obe 3,7 odstotka).

V območju evra so sicer k letni stopnji inflacije decembra največ prispevale cene v skupinah alkohol in tobak (3,6 odstotka), stanovanja (3,4 odstotka), hrana in izobrazba (obe 3 odstotke). Najnižje stopnje rasti oz. padci pa so bili na letni ravni zabeleženi v skupinah oblačil komunikacija (-3,8 odstotka), stanovanjska oprema (en odstotek) in rekreacija in kultura (1,2 odstotka).

Na mesečni ravni pa so inflacijo najbolj podpihovale cene v rekreacija in kultura (2,2 odstotka) in hoteli in restavracije (1,2 odstotka). Najnižje stopnje rasti oz. padci pa so bili na mesečni ravni zabeleženi v skupinah oblačil (-1,3 odstotka), alkohola in tobaka, stanovanj in izobrazbe (pri vseh so cene ostale nespremenjene), še ugotavlja Eurostat.