Pri dokapitalizaciji Semenarne Ljubljana je poleg upnice DBS sodelovala tudi Abanka Vipa kot največja upnica Semenarne Ljubljana, in sicer z 255.000 evri. Nove delnice so vplačali tudi italijanski lastniki Semenarne, in sicer Trasfin (175.000 evrov), Dinomarchi (50.000 evrov) in Semfin (20 evrov). Skupaj so Italijani vplačali za 225.000 evrov delnic, kar je bil tudi prag uspešnosti dokapitalizacije.

Omenjene italijanske družbe, ki so imele pred dokapitalizacijo skupaj v lasti 53 odstotkov Semenarne Ljubljana, so po pisanju Financ tako povsem izgubile lastniški vpliv. Prav tako je po navedbah časnika z dokapitalizacijo razlastninjena družba KD Kapital v lasti KD Group, prej 30-odstotna lastnica Semenarne, ki pa v dokapitalizaciji ni sodelovala.

DBS in Abanka Vipa pa imata po dokapitalizaciji v lasti večino Semenarne, in sicer več kot 75 odstotkov, so še poročale Finance, ki so se pri tem sklicevale na neimenovani vir.

Upniki in delničarji Semenarne Ljubljana so bili k dokapitalizaciji družbe v višini do 10 milijonov evrov pozvani pred dobrim mesecem dni. Uspešnost dokapitalizacije je bila določena pri vplačilu za vsaj 225.000 evrov delnic.

Dokapitalizacijo Semenarne so na marčni izredni skupščini podprli tudi delničarji Semenarne. Na skupščini so predstavili tudi ugotovitve izredne revizije, ki kažejo na negospodarno, za družbo škodljivo ravnanje prejšnjega vodstva z dolgoletnim direktorjem Antonom Prašnikarjem na čelu. Delničarji so zato podprli predlog, po katerem bo sporne posle v letih od 2007 do 2010 preverila posebna revizija.

Kot je ugotovil zdajšnji direktor Mavsar, se je Semenarna v preteklosti zaradi negospodarnega in netransparentnega poslovanja s hčerinskimi družbami na območju nekdanje skupne države SFRJ zadolževala do take mere, da so obveznosti presegle premoženje družbe.

Semenarna, ki je v tem letu zmanjšala število zaposlenih za 12 odstotkov na 285, posluje z izgubo tudi letos. Poslovanje naj bi se po pričakovanjih izboljšalo prihodnje leto, ko je ne bodo več bremenili stroški odpravnin.

Vodstvo družbe je v načrtu finančnega prestrukturiranja navadnim upnikom ponudilo 50-odstotno poplačilo terjatev v štirih letih od pravnomočno potrjene prisilne poravnave.

Glede na osnovni seznam preizkušenih terjatev, ki je bil objavljen 21. septembra, imajo največ priznanih navadnih terjatev Abanka Vipa (16 milijonov evrov), Unicredit banka Slovenije (3,1 milijona evrov), DBS (1,5 milijona evrov), Interkorn Trading (787.000 evrov), Nova Ljubljanska banka (641.000 evrov), Gorenjska banka (503.000 evrov) in družba Zrno (460.000 evrov).