Lastnik CPL, družba Patera, bo vložil napovedanih 15 milijonov evrov, iz tega zneska se bodo poplačale obveznosti do delavcev in dobaviteljev, je povedal Petrič.

CPL ne gre v stečaj

"CPL nikakor ne bo šel v stečaj. Rešitev je tukaj," je zatrdil Petrič. Prepričan je, da s poplačilom obveznosti ne bo razlogov, da bi sodišče začelo stečaj.

Obveznosti do delavcev - izplačilo zadnjih treh plač in regresa za lani ter tudi izplačilo odpravnin - po Petričevih besedah skupaj znašajo okoli 2,5 milijona evrov, obveznosti do dobaviteljev, ki jih morajo poravnati takoj, pa okoli devet milijonov evrov.

Delavci vložili predlog za stečajni postopek

Predlog za stečaj pa so danes vložili tudi delavci, vodja sindikata v CPL Janko Skvarča pa je dejal, da kot predsednik sindikata ni podpisal predloga za stečajni postopek. Generalni sekretar Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Jakob Počivavšek je pojasnil, da je omenjeni predlog za stečaj danes vložila skupina štirih delavcev.

Predstavniki Pergama so delavcem pomagali pri pripravi vse potrebne dokumentacije za stečajni predlog in odšli z njimi na sodišče, kjer so predlog vložili, vendar pa Pergam nima pooblastil, da bi v njihovem imenu vložil predlog, je poudaril Počivavšek. Omenjena skupina delavcev je predlog vložila, ker jim CPL še ni izplačal treh plač in regresa za leto 2012.

Banke se bodo pogovarjale o reprogramu posojil

CPL je sicer v dogovorih z bankami o reprogramu obveznosti. Kot pravi Petrič, so jim vse banke potrdile, da se bodo pogovarjale o reprogramu posojil. Podrobnosti bodo sicer še uredili na sestanku, ampak nobena od bank ni izrazila nasprotovanja rešitvi CPL, pravi direktor. Obveznosti celotne skupine - v kateri so CPL, Komunalno podjetje Ljubljana (KPL) in Tovarna asfalta Črnuče (TAČ) - do bank po Petričevih besedah znašajo okrog 40 milijonov evrov, ta znesek pa ne vključuje poroštev, ki jih je v preteklosti dal CPL.

Družba ima za izvedena dela v lanskem letu odprtih okoli 10 milijonov evrov terjatev, ampak ker je bila blokirana in ni mogla dati garancij, je bilo terjatve nemogoče izstaviti, sedaj pa je ena od bank prevzela vodilno vlogo, je povedal Petrič. Meni, da bodo banke račune podjetja odblokirale najkasneje do naroka, ki je sklican za 12. februar.

Okrožno sodišče v Ljubljani je v četrtek v register vpisalo spremembe s skupščine 15. januarja, ko so lastniki med drugim izglasovali prehod na dvotirni sistem upravljanja. Direktor družbe je Petrič, v nadzornem svetu pa so Ranko Mimović, ki predseduje nadzornemu svetu, Rado Kreft, namestnik predsednika, in Igor Sosič.