Pogajanja o odpuščanju se bodo po poročanju nemške tiskovne agencije dpa začela februarja. Banka sicer trenutno zaposluje okoli 56.000 ljudi. Zmanjšanje števila zaposlenih se nanaša na vse enote, razen na hčerinski podjetji, poljsko Bre Bank in spletno banko Comdirekt. Največje presežne kapacitete vodstvo Commerzbank opaža v poslovanju s fizičnimi osebami.

Po neuradnih informacijah predstavnikov delavcev naj bi prilagoditev poslovanja s strankami zajemala podaljšan čas obratovanja poslovnih enot banke, zaposleni pa naj bi delali v več izmenah in na različnih lokacijah. Nekaterim bodo tudi znižali plače, določene storitve pa bodo prenesli na cenejše podizvajalce, poročajo tuji mediji.

"Če želimo v zahtevnem okolju dosegati zastavljene cilje, povezane z dobičkom in rastjo, moramo prilagoditi strukturo osebja," je v internem sporočilu zaposlenim zapisal član uprave Commerzbank, zadolžen za človeške vire, Ulrich Sieber. Ob tem pa je poudaril, da bo prisilno odpuščanje le izhod v zadnji sili.

Commerzbank je tik pred izbruhom finančne krize prevzela konkurenčno Dresdner Bank, kar jo je kasneje spravilo v težave. Za preživetje je med drugim potrebovala 18,2 milijarde evrov državne finančne pomoči. Država je trenutno po poročanju dpa lastnica dobre četrtine lastniškega deleža banke in je s tem največja posamična lastnica. Sledi največja evropska zavarovalnica Allianz, ki ima v lasti 2,7-odstotni delež banke.