Spomnimo, Consun se je leta 2006, po sprejeti evropski reformi za sladkor, odločil, da bo proizvodnjo sladkorja v Sloveniji opustil, z območja tovarne odstranil vse, kar je povezano z njo, in od Bruslja iztržil visoko odškodnino. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je za opustitev proizvodnje sladkorja izplačala dobrih 63 milijonov evrov evropskega denarja, od tega 34,8 milijona TSO, 900.000 rafineriji in 27,4 milijona evrov kmetom zaradi opustitve pridelave sladkorne pese. Naša država je izplačala ves predvideni denar, saj so njene nadzorne službe ocenile, da je razgradnja TSO potekala po načrtih.

A je bil nadzor očitno pomanjkljiv. Pred dvema letoma so namreč prišli v Ormož evropski revizorji in ugotovili, da bi morali odstraniti tudi silos za skladiščenje sladkorja in da je torej šlo le za delno odstranitev zmogljivosti, ki so bile povezane s proizvodnjo sladkorja. Ker Slovenija svojega prav ni uspela dokazati, ji je evropska komisija zdaj napovedala plačilo globe v znesku 8,7 milijona evrov. Sledi pritožba spravnemu organu EU, a je uspeh zelo malo verjeten.

O tem, da naši državi grozi kazen zaradi nepravilnega zapiranja TSO, smo v Dnevniku že pisali. Pred letom dni nam je Jurij Dogša, likvidacijski upravitelj TSO, zagotovil: »Trdno smo prepričani, da smo zapiranje in razgradnjo tovarne izpeljali v skladu s potrjenim programom.« Pojavljali so se tudi namigi, da naj bi prek podjetij Nukleus Limited in Poslovne integracije, katerih solastnik je Dogša, potekale transakcije, povezane z evropsko pomočjo za prestrukturiranje TSO, a nam je zanikal tudi to.

Če bo evropska komisija vztrajala pri skoraj devetmilijonski kazni, jo bomo plačali davkoplačevalci, čeprav je Slovenija ves denar, ki ga je dobila za zapiranje TSO, nakazala njenim lastnikom. Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je namreč ves čas nadzorovala potek razgradnje TSO in ker ni imela pripomb, je TSO izplačala ves predvideni znesek – 34,8 milijona evrov.

Zapletlo se je, kot rečeno, po obisku evropske inšpekcije. Tej je v Ormožu julija lani sledil tudi obisk slovenske kmetijske inšpekcije, ki je ocenila, da bi morali dodatno porušiti še nekatere objekte, zato je agencija lansko jesen Consunu naložila, da mora vrniti 10,6 milijona evrov domnevno neupravičeno izplačanega denarja. Ker se to ni zgodilo, je želela agencija unovčiti del bančne garancije, ki jo je TSO deponirala pri Novi Kreditni banki Maribor, a tudi s tem ni uspela.