Odločitev je sprejel organ, ki nadzoruje Baselsko komisijo na področju bančne kontrole. Cilj ukrepa je bankam zagotoviti manjšo ranljivost pri tako imenovanih begu kapitala. Banke naj bi po uveljavitvi novih ukrepov bolj uspešno preživljale finančne šoke, podobne tistim, ki so se zgodili ob začetku mednarodne finančne krize leta 2008. Baselski odbor združuje predstavnike regulatorjev iz 27 držav, med njimi so ZDA, Velika Britanija, Nemčija, Francija, Beneluks in Rusija, v njihovih vrstah pa ni Slovenije.

Banke bodo morale imeti dovolj denarja in likvidnih sredstev, da preživijo krizo, ki traja vsaj 30 dni, piše BBC. Končna verzija seznama sprememb tako prihaja dve leti po prvem osnutku, ko so banke začele opozarjati, da previsoki standardi in zahteve po likvidnih sredstvih zavirajo gospodarsko rast.

Nova pravila bodo bankam dovoljevala kupovanje širšega spektra finančnega premoženja. Med njimi bodo nekatere delnice, podjetniške obveznice in hipotekarno zavarovani vrednostni papirji višjega ranga. Kljub temu pa bo moral biti skupen znesek denarja in likvidnih sredstev precej višji od sedanjega. Po poročanju BBC pa to bankam ne bo povzročalo posebnih težav, saj so centralne banke v njihove bilance že po prvih finančnih šokih vnesle več denarja, kot je nov minimalni prag.