V Dnevniku smo v začetku decembra lani objavili članek, da sta Vizjak in vodja direktorata za javno premoženje in finančni sistem na finančnem ministrstvu Runjak sredi lanskega leta kupila delnice Telekoma Slovenije, njuni nakupi pa naj bi časovno sovpadali s pripravo terena za prodajo državnega deleža v družbi in z začetkom strme rasti cene delnice na Ljubljanski borzi. Pri tem so posumili v trgovanje na podlagi notranjih informacij.

Ni šlo za trgovanje na podlagi notranjih informacij

ATVP je na podlagi tega članka uvedla postopek nadzora. Iz agencije so danes sporočili, da so po pridobitvi in preučitvi vseh informacij in okoliščin v zvezi s temi nakupi delnic ugotovili, da v omenjenih primerih ni šlo za trgovanje na podlagi notranjih informacij.

ATVP je v nadzornem postopku ugotovila, da v primeru Runjaka ni mogoče govoriti o trgovanju na podlagi notranjih informacij, ker so bile informacije, ki naj bi jih uporabil za svojo naložbeno odločitev, kot je nasprotni skupščinski predlog glede višine dividende, objavljene še preden je oddal naročilo za nakup delnic.

Tudi Vizjak je po navedbah ATVP naročili za nakup delnic Telekoma Slovenije oddal šele po javni objavi te informacije.

Zakonskim kriterijem notranje informacije po oceni agencije ne zadošča niti informacija o nameravani prodaji državnega deleža v Telekomu Slovenije. Vlada je namreč v svojem odgovoru ATVP zapisala, da v obdobju od lanskega aprila naprej ni razpravljala o prodaji državnega deleža v družbi Telekom Slovenije oziroma točka s to vsebino ni bila uvrščena na nobeno sejo vlade.

Suma, da je Vizjak trgoval z notranjimi informacijami, ni

Na podlagi tega vladnega odgovora je po mnenju agencije odpadel sum, da je Vizjak pridobil notranje informacije glede izstopa države iz lastništva Telekoma Slovenije oziroma da je trgoval z delnicami ob poznavanju s tem povezanih notranjih informacij.

Zakon o trgu finančnih instrumentov po pojasnilih ATVP kot notranjo informacijo opredeljuje vsako informacijo, ki je natančna, ni bila objavljena, se neposredno ali posredno nanaša na enega ali več izdajateljev finančnih instrumentov ali na enega oziroma več finančnih instrumentov in bi, če bi postala javna, verjetno pomembno vplivala na cene teh finančnih instrumentov.

"V navedenih primerih torej niso bili izpolnjeni kumulativno določeni zakonski pogoji, ki opredeljujejo notranjo informacijo, zato je ATVP postopek nadzora ustavila," so še zapisali na agenciji.