Že spomladi smo poročali o nenavadnem prenosu dejavnosti z Ekspresne dostave na podjetje Doortodoor, ki je v lasti družbe Prologistic Boruta Krefta, in sicer tako, da so storitve opravljali zaposleni v Ekspresni dostavi, plačila pa so se stekala na račun Kreftove družbe. Premoženje podjetja Ekspresna dostava, ki še vedno zaposluje 79 ljudi, je od konca minulega leta do konca junija letos skoraj popolnoma izginilo. Da je prenos dejavnosti podjetja Ekspresna dostava na Doortodoor najverjetneje priprava za stečaj Ekspresne dostave, so naši viri ugibali že maja.

V začetku oktobra je predlog za začetek postopka prisilne poravnave vložil direktor Ekspresne dostave Dušan Milenković. Kot glavni razlog za plačilno nesposobnost družbe navaja gospodarsko krizo ter novo konkurenco na trgu. Upnikom, med katerimi so največji Davčna uprava RS (Durs), Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZIPZ), Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) in tudi Kreftov Prologistic, ponuja 20-odstotno poplačilo terjatev. Te skupaj znašajo 1,3 milijona evrov. Od tega dolguje podjetje Dursu nekaj manj kot pol milijona evrov, ZPIZ dolguje čez 126 tisoč evrov, ZZZS pa čez 65 tisoč evrov. Družbi Prologistic dolguje podjetje nekaj več kot 236 tisoč evrov.
Zgodba okoli Ekspresne dostave se je začela zapletati, ko so njeni naročniki začeli prejemati račune podjetja Doortodoor, s katerim nikoli niso sodelovali. Presenečeni naročniki so zavračali račune podjetja, ki ga niso poznali in zahtevali pojasnilo Milenkovića. Ta je na naše vprašanje, zakaj so podjetju Doortodoor pustili svoje stranke oziroma zakaj plačila odvajajo na njihov račun, takrat pojasnil, da so samostojno podjetje in da naših navedb ne morejo potrditi. Kreft, ki je zatrjeval, da je Ekspresna dostava le eden od poslovnih partnerjev podjetja Doortodoor, zdaj na naša vprašanja ni odgovoril, tako tudi ni znano, iz katerega naslova je nastal dolg do njegove družbe Prologistic.
V načrtu finančnega prestrukturiranja Milenković piše, da je podjetje Doortodoor »glavni kupec, s katerim imajo načelne dogovore o sodelovanju v prihodnjem obdobju«. »Prodaja storitev opravljanja prevozov pošiljk bo povezana in odvisna od podjetja Doortodoor.« Medtem bodo postopoma odpuščali zaposlene šoferje, namesto njih pa bodo najemali storitve pri šoferjih samostojnih prevoznikih, še navaja v načrtu.

Podjetje Ekspresna dostava, ki je do februarja letos nosilo ime Od vrat do vrat, pred leti pa ga je ustanovil Hrvatić, je v minulih letih sicer pogosto menjalo lastnika. Med lastniki deležev sta bila med drugim tudi Sebastjan Vežnaver in beograjsko podjetje Beohemija. Kreft, Vežnaver, Prologistic in Beohemija sodelujejo tudi v Šampionki, zdaj družbi Pejo Šampionka v stečaju. Pejo Šampionko je leta 2008 od Edvina Pejovića kupila Beohemija, prodala delež Vežnaverju, ta pa je podjetje približno leto kasneje poslal v stečaj. Prologistic, ki je prej tržil nekatere proizvode Šampionke, ima zdaj v najemu obrate družbe Pejo Šampionka, slednja pa je bila med drugim tudi med kupci Ekspresne dostave. Stečaj družbe Pejo Šampionka trenutno sicer zaznamuje toča tožb med skoraj vsemi vpletenimi akterji.

katja.svensek@dnevnik.si