Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

V Švici iščejo urarje

Švica je v zahodnem delu Evrope in je značilna zaradi svojih gora in jezer. Obkrožajo jo Nemčija, Francija, Italija, Avstrija in Liechtenstein. Od leta 1291 je samostojna država, ki je od 1848 organizirana kot konfederacija (Confoederatio Helvetica).

(Foto: Miroslav Bertoncelj / arhiv Dnevnika)
Razdeljena je na 26 kantonov in ima okoli 7,5 milijona prebivalcev, ki govorijo štiri jezike: italijanski, nemški, francoski in retoromanski jezik. Zaradi tradicionalne politične suverenosti in vojaške nevtralnosti gosti mnoge mednarodne organizacije, tudi Rdeči križ in nekatere oddelke Organizacije združenih narodov.

Za Švico je značilno stabilno gospodarstvo, ki temelji na bančništvu, financah, industriji in turizmu. Seveda pa velja Švica prav zaradi tega za eno najdražjih držav Evrope. Zaradi dobrih življenjskih razmer in možnosti za zaposlovanje je bila v preteklosti zanimiva za tuje priseljence. V Švici je največ priseljencev iz evropskih držav (Italijanov, državljanov držav nekdanje Jugoslavije, Portugalcev, Nemcev in Francozov).

Stopnja brezposelnosti v državi je 3,7-odstotna. Najvišja je med mladimi, starimi od 20 do 24 let (5,4 odstotka). Stopnja brezposelnosti žensk je višja kot pri moških, razlike v stopnji brezposelnosti so tudi med posameznimi regijami. V nemško govorečem delu Švice je stopnja brezposelnosti nižja kot v francosko in italijansko govorečem delu.

Državljani Slovenije za zaposlitev v Švici potrebujemo delovno dovoljenje. Informacije o prostih delovnih mestih so dostopne na portalu EURES www.eures.europa.eu. Delovno dovoljenje pridobi za delavca delodajalec, ki ga namerava zaposliti. Največ prostih delovnih mest je v storitveni dejavnosti in v urarski industriji. Švica namreč še vedno slovi po svojih urah.

Prijava za zaposlitev naj bo sestavljena iz spremnega pisma in življenjepisa. Spremno pismo sme obsegati eno stran, življenjepis pa največ dve tipkani strani. Zaželeno je tudi, da priložite fotografijo in fotokopije dokazil o izobrazbi ter priporočila.

Najkasneje v mesecu dni po sklenitvi delovnega razmerja vam mora delodajalec izročiti pisno pogodbo o zaposlitvi. Poskusna doba ne sme trajati več kot tri mesece. Delovni teden lahko traja največ 45, v nekaterih sektorjih pa tudi 50 ur. Za ure, ki jih opravite po polnem delovnem času, prejmete 125-odstotno plačilo.

V Švici minimalna plača ni zakonsko določena, vendar plačno politiko določajo nekatere kolektivne pogodbe. V primerjavi z drugimi evropskimi državami so plače v Švici dokaj visoke. Leta 2004 je povprečna bruto plača znašala 5500 švicarskih frankov na mesec. Plače so odvisne od sektorja, v katerem se zaposlujete, in tudi od delodajalcev.
Plače so v Švici dokaj nizko obdavčene v primerjavi z drugimi evropskimi državami, zato so razlike med bruto in neto plačami majhne. Prispevki za socialno varnost znašajo okoli 15 odstotkov, približno toliko pa tudi davek na plačo. Prispevki za socialno varnost, ki se plačujejo od plače, so: prispevek za pokojninsko in invalidsko varnost, za brezposelnost, za primer nesreče pri delu, lahko pa še za drugi pokojninski steber. 


Avtorica članka je Darja Kapun Grauf, svetovalka EURES na OS Maribor.
Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor