Med startupi je najti podjetja Adora-med, ki razvija in trži rešitev, ki kirurgom med operacijo omogoča brezdotično prezentacijo pacientovih podatkov, družbo Nervteh, ki razvija simulatorje različnih tipov vozil za trening varne vožnje, in podjetje Setran Plus, ki je razvilo energetsko učinkovito notranjo klimatsko napravo Airtower. Celoten seznam izbranih startupov je na voljo na https://krog.sta.si/2073959.

Kot so danes sporočili iz podjetniškega sklada, gre za uveljavljen način podpore startupov v zgodnjih fazah razvoja, ko je realno vrednotenje podjetja težko zagotoviti.

Izbrana podjetja so danes pričela s trimesečnim intenzivnim mentorsko izobraževalnim programom, kjer bodo pridobila vsa temeljna znanja o gradnji startup podjetja po najsodobnejših metodologijah.

"Program je primerljiv s programom najboljših svetovnih pospeševalnikov, saj mlada podjetja v njem poleg znanja pridobijo tudi mrežo poznanstev in drugo vsebinsko mehko pomoč, ki zmanjšuje tveganje propada podjetja," so prepričani v skladu.

Razpisa SK50 in SK200, ki je namenjen podjetjem v kasnejši fazi razvoja podjetja in še ni zaključen, predstavljata nov pristop k spodbujanju inovativnih slovenskih podjetij. Na SPS so jih na podlagi pozitivnih izkušenj iz tujine letos izvedli prvič.

Za oba razpisa skupaj so prejeli več kot 60 prijav v predselekcijski postopek. Prvo ocenjevalno sito - predstavitev predselekcijski komisij - je uspešno prestalo 37 ekip, od tega 27 za razpis SK50 in 10 za razpis SK200. Prijave za SK50 je nato do roka oddalo 21 podjetij, ta SK200 pa je prispelo pet vlog.

V SPS bodo razpisa ponovili predvidoma takoj v začetku naslednjega leta. Kot so zapisali, je pričakovati nekaj sprememb, s katerimi bodo startup podjetjem zagotovili še bolj sistematično in celostno podporo.