Celjskega Aera skozi postopek poslovne in finančne sanacije ne bo popeljal Zvonko Žepič. Banke upnice so se namreč odločile, da na čelo celjske družbe postavijo novo upravo, Žepič pa je po neuradnih informacijah že odstopil s položaja predsednika uprave.

Potem ko so banke in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) pred dobrim mesecem dni v kapital Aera pretvorile za skupno tri milijone evrov terjatev, so konec oktobra že zamenjale tudi nadzorni svet in vanj imenovale Gregorja Krajnca iz Probanke in Bora Vošnjaka, ki ga je za ta položaj predlagala DUTB. Novoimenovani nadzorni svet je že vsega dan po skupščini za iskanje novega predsednika uprave Aera angažiral Hill International, pred dnevi pa naj bi nadzorniki naredili tudi ožji izbor kandidatov. Podrobnosti za zdaj niso znane, po neuradnih informacijah naj bi nova uprava začela delati še pred iztekom letošnjega leta.

Nov predsednik uprave Aera si lahko obeta fiksni bruto dohodek v višini 75.000 evrov, medtem ko so lanski skupni bruto prejemki Žepiča znašali 123.500 evrov. Žepič je vodenje Aera prevzel sredi leta 2008, v času njegovega vodenja pa je celjska papirniška družba skupno ustvarila več kot 12 milijonov evrov čiste izgube.

Novo upravo celjske družbe vsekakor čaka težko delo, saj so se čisti prihodki družbe od leta 2008 znižali s slabih 28 na vsega 13,5 milijona evrov, kar je deloma tudi posledica ukinitve programa samolepilnih laminatov. Aero tudi po bančni dokapitalizaciji še vedno bremeni za okoli 12 milijonov evrov bančnih posojil, tega dolga pa družba iz tekočega poslovanja ne more odplačati. Prav tako za poplačilo teh obveznosti ne bo zadoščala niti prodaja poslovno nepotrebnega premoženja. Po ocenah naših virov bo Aero potreboval temeljito poslovno sanacijo, če družbi ne uspe v kratkem povečati obsega poslovanja, pa naj bi bila neizogibna tudi odpuščanja. Prav zaposleni so v zadnjih letih plačali največjo ceno. Konec lanskega leta je bilo v Aeru še 176 zaposlenih, polovico manj kot leta 2006, pri čemer so v družbi nižanje števila zaposlenih nadaljevali tudi v letošnjem letu.

Poslovni preobrat je uspelo izpeljati podjetniku Francu Gregorčiču iz Šmarjeških Toplic, ki je pred dvema letoma od Aera kupil njegovo hčerinsko družbo Papiroti. Že v prvem letu po nakupu se je Papiroti izkopal iz zgube in lani ustvaril deset milijonov evrov prihodkov in 0,3 milijona evrov čistega dobička, medtem ko se je zaradi opaznejšega znižanja stroškov dobiček iz poslovanja pred amortizacijo (EBITDA) zvišal za kar šestkrat, na 1,4 milijona evrov.