Slovensko-bosanski poslovnež Samid Osmanović, čigar propadla podjetja so za seboj pustila najmanj 80 milijonov evrov dolgov do Nove Ljubljanske banke (NLB), bo razplet številnih (pred)kazenskih postopkov očitno dočakal v priporu.

Mariborski policisti so nekdanjemu trgovcu z naftnimi derivati prejšnji teden odvzeli prostost zaradi suma gospodarskega kriminala. Konec tedna so ga tudi privedli pred preiskovalnega sodnika, ki mu je do nadaljnjega odredil pripor zaradi begosumnosti. Vzrok za policijsko akcijo ni bila afera Montavar Metalna Nova, ki je naposled potopila uveljavljenega mariborskega proizvajalca hidromehanskih delov, turbin in opreme za termoenergetske objekte, ampak drugi Osmanovićevi sporni posli.

Gre za podravsko posojilno zgodbo, ki smo jo v Dnevniku razkrili že aprila 2012 in v kateri so danes že ugasle družbe, povezane z Osmanovićem, naprtile NLB za več kot 20 milijonov evrov neizterljivih terjatev. V njenem središču je družba Dom-Smreka, ki se je dolgo ukvarjala s prodajo gradbenega materiala, dokler je ni prevzelo razvpito podjetje Oil Metal Company v lasti Osmanovića. Po tem je morala Dom-Smreka nase prevzeti omenjenih 20 milijonov evrov dolga do NLB in njenih odvisnih družb, v zameno pa je dobila 100-odstotni poslovni delež v hrvaškem podjetju OS Metal. To je imelo v lasti 86.000 kvadratnih metrov velik pašnik na Hrvaškem, vreden pičlih 130.000 evrov.

Osmanović in direktor Dom-Smreke Danilo Goričan, ki je drugi osumljeni v zadevi, sta po ugotovitvah preiskovalcev naročila prirejeno cenitev pašnika na Hrvaškem, s čimer sta njegovo vrednost fiktivno povečala s 130.000 evrov na dobrih 17 milijonov evrov. Dom-Smreka je torej prevzela podjetje z lastništvom ničvrednega pašnika, s tem pa so bili družba in njeni upniki oškodovani za kar 20 milijonov evrov. Dom-Smreka je zaradi tega končala v stečaju, v katerem ima NLB priznanih za 43 milijonov evrov terjatev, Prvi Faktor, Factor banka, Afaktor in NKBM pa še dodatnih 12 milijonov evrov. V lastništvu je obtičalo 20 manjšinskih lastnikov, med drugimi Roza Mlakar Kukovič, nekdaj vplivna finančnica iz krogov blizu Nadškofije Maribor, ki so imeli skupno petodstotni delež.

Osmanović, ki ga zaradi sporne preprodaje sarajevskega podjetja Bosnaputevi Montavarju preiskuje tudi NPU, se bo moral zagovarjati tudi pred očitkom, da je utajil davke. Na okrožnem državnem tožilstvu v Mariboru, kjer usmerjajo preiskavo, so prepričani, da je kot direktor Dom-Smreke uveljavil lažne davčne odhodke za leto 2008 v višini skoraj 1,5 milijona evrov. S tem naj bi se izognil plačilu skoraj 330.000 evrov davka od dohodka pravnih oseb. Zaradi tega mu tako kot pri domnevni zlorabi položaja grozi zaporna kazen od enega do osmih let.

Spomnimo, da so kriminalisti NPU v preiskavi Osmanovićevih poslov konec lanskega leta opravili hišne preiskave in začasno odvzeli prostost trem nekdanjim visokim uslužbencem NLB. Zaslišali so nekdanjega direktorja družbe LHB Finance Zorana Bizjaka, nekdanjega vodjo mariborske poslovalnice NLB Boruta Rataja in nekdanjega direktorja mariborskega poslovnega centra NLB za velika podjetja Albina Turka.