V začetku leta in pomladnih mesecih so se obveznice Co-Co prodajale kot vroče žemljice, vlagatelji naj bi jih do konca julija pokupili že za okoli 14 milijard evrov, kar je tretjino več kot v vsem lanskem letu. Regulatorji finančnega trga so menili, da so našli nov način za sanacijo bank brez davkoplačevalskega denarja, medtem ko se vlagatelji kar niso mogli načuditi privlačnim donosom. Deutsche bank je ob ponudbi 1,5 milijarde evrov obveznic Co-Co prejela denimo za kar 25 milijard evrov ponudb, vendar je očitno že poletje prineslo streznitev. Tako za vlagatelje kot tudi za regulatorje trga.

Regulatorji obrnili ploščo

Regulatorji z obeh strani Atlantika so na obveznice Co-Co še pred nekaj meseci gledali kot na rešitev, na odličen način gradnje kapitalske rezerve bank in varovanje davkoplačevalcev pred stroški financiranja njihove morebitne sanacije. Obveznice Co-Co se namreč v trenutku, ko banka zaide v težave, spremenijo v delnice oziroma kapital, s čimer okrepijo kapitalsko ustreznost bank, v nekaterih skrajnih primerih pa se celo izbrišejo. Od tod tudi ime pogojno zamenljive obveznice.

A na videz preprosta rešitev za kapitalsko podhranjene banke je v resnici kompleksen finančni instrument, ki ga je izredno težko ovrednotiti. »Naše stranke obveznic Co-Co ne kupujejo,« je dejala Milena Brodnjak iz Alte Investa, medtem ko v borzni hiši Triglav skladi na vprašanje niso imeli komentarja. Brodnjakova je ob tem opozorila, da je treba ločiti med različnimi vrstami obveznic Co-Co. V grobem jih lahko delimo na »običajne« obveznice T2 Co-Co, ki krepijo manj likviden kapital tier 2, medtem ko omogočajo obveznice AT1 Co-Co dograditev najkvalitetnejšega kapitala tier 1. Prve imajo jasno določeno ročnost, prinašajo fiksen donos in se pretvorijo v kapital oziroma delnice v primeru, ko se kapitalska ustreznost banke zniža pod vnaprej določen prag. Obveznice AT1 Co-Co pa skrivajo precej več pasti za vlagatelje.

Na to je pred kratkim opozoril celo Evropski nadzornik trga vrednostnih papirjev (ESMA), ki poudarja, da se mnogo vlagateljev ne zaveda vseh tveganj obveznic AT1 Co-Co, ki nimajo ročnosti, niti natančno določenega donosa. Čeprav so danes med najbolj donosnimi dolžniškimi vrednostnimi papirji z vsaj sedemodstotnim povprečnim donosom, imajo praviloma vgrajeno opcijo, ki izdajateljem, torej bankam, omogoča, da sami sproti določajo višino donosa in tudi, ali ga bodo upnikom sploh izplačali. Brodnjakova je k temu dodala, da lahko banke mnoge izdane obveznice AT1 Co-Co samoljubno spremenijo v povsem nov finančni instrument. S tem naj bi se lažje prilagajale spremembam zakonodaje, vendar to hkrati pomeni, da je takšnemu finančnemu instrumentu praktično nemogoče določiti ustrezno vrednost.

Večna uganka

Zapleteni finančni instrumenti so že povzročili eno krizo, številni regulatorji in vlagatelji so tako vse bolj živčni zaradi nepredvidljivosti obveznic Co-Co. Bank of America Merrill Lynch je že najavila, da obveznic Co-Co ne bo več uvrščala v obvezniške indekse. Britanski regulator FCA (Finacial Conduct Authority) bo s 1. oktobrom zasebnim vlagateljem za eno leto prepovedal trgovanje z obveznicami Co-Co. Odziv finančnih trgov je pričakovan, saj so se začeli vlagatelji množično umikati iz obveznic Co-Co. Španska Banco Popolar je morala tako v začetku avgusta celo odpovedati dražbo 750 milijonov evrov obveznic AT1 Co-Co.

Nekateri strokovnjaki so na drugi strani prepričani, da je zatišje na trgu zgolj posledica negotovosti pred rezultati temeljitega pregleda bančnega sistema, ki so prvi pogoj za začetek delovanja enotnega evropskega bančnega nadzornika SSM. Trg obveznic AT1 Co-co, na katerem je bilo doslej po oceni ESMA izdanih za okoli 60 milijard evrov obveznic, naj bi vnovič zaživel v zadnjem letošnjem četrtletju. Joseph Faith, strateg v londonski družbi Citi Research, je za časnik Financial Times dejal, da bi morale evropske banke še precej agresivneje izdajati obveznice AT1 Co-Co, če želijo doseči zahtevano kapitalsko ustreznost. V prihodnjih treh letih bi morale po njegovem mnenju izdati za vsaj 140 milijard evrov finančnih instrumentov AT1.