Po dobrih treh letih od razkritja spornih poslov Elana bo danes na ljubljanskem okrožnem sodišču potekal predobravnavni narok za nekdanjega predsednika uprave begunjske družbe Roberta Ferka, lastnika kadrovske agencije A. S. O. Svetislava Ašanina in Katarino Golmajer, ki je v Elanu zaposlena v kadrovski službi.

Po zaključku sodne preiskave maja letos je specializirano državno tožilstvo proti Ferku in Ašaninu vložilo obtožnico zaradi zlorabe položaja, Golmajerjeva pa je obtožena kaznivega dejanja ponareditev ali uničenja poslovnih listin, so nam pojasnili na specializiranem državnem tožilstvu.

Po ugotovitvah posebne revizije, ki je v Elanu leta 2011 preverila več poslov, je bilo še najspornejše domnevno izplačilo nagrade Ferku prek kadrovske agencije A. S. O. Tej agenciji je Elan nakazal 80.000 evrov previsok znesek za plačilo delavcev, ob tem pa se je pojavil sum, da naj bi šlo v ozadju za plačilo nagrade Ferku. Ta je nakazilo podjetju A. S. O. utemeljeval z napačno izstavljeno fakturo, ki je bila kasneje popravljena, preveč nakazani znesek pa vrnjen. Toda pri tem ne gre spregledati, da napake niso odkrile notranje službe nadzora družbe, temveč člani nadzornega sveta. Zaradi nakazila kadrovski agenciji je moral Ferko oditi iz Elana.

Poslovanje z Elanom je bila za A.S.O. zlata jama. Ko je podjetje leta 2010 začelo za Elan zagotavljati agencijske delavce, je s poslovanjem z Elanom doseglo veliko večino od skoraj milijona evrov prihodkov, ustvarjenih v tem letu. Leta 2011 so se prihodki zvišali že na 1,83 milijona evrov, medtem ko je A. S. O. lani dosegel le še dobrih pet tisoč evrov prihodkov. Kot smo razkrili v Dnevniku, je A. S. O. delavce v Elan pošiljal, ko sploh še ni izpolnjeval zakonskih pogojev za posredovanje delavcev drugim podjetjem. Pri ministrstvu za delo namreč ni bil vpisan v register fizičnih in pravnih oseb, ki se lahko ukvarjajo s posredovanjem zaposlenih za druga podjetja.

Ašanin nam je včeraj zatrdil, da ni vedel nič o tem, da mu je Elan 80.000 evrov nakazal za izplačilo nagrade Ferku: »Kako naj bi to vedel, če mi je pa Elan takrat dolgoval okoli 300.000 evrov,« se je vprašal. Golmajerjeva obtožnice »po nasvetu odvetnika« ni želela komentirati.