Kljub hitenju državnih prodajalcev je privatizacijski postopek za Elan ponovno v prostem teku. Kot možen kupec se zdaj omenja Gregor Benčina, ki je pred leti prevzel Jelovico. S prodajo begunjske družbe se mudi predvsem zato, ker je evropska komisija odločila, da je dokapitalizacija Elana leta 2008 predstavljala nedovoljeno državno pomoč. Zato jo mora družba vrniti.

Po naših informacijah želi Benčina odkupiti terjatve Družbe za upravljanje terjatev (DUTB) do Elana, ki znašajo okoli 12 milijonov evrov, in jih pretvoriti v kapital družbe. A to ne reši problema vračila nedovoljene državne pomoči, ki mu jo je naložila evropska komisija. To bo morala družba še vedno vrniti državnim lastnikom.

Kot je pojasnil Benčina, se za nakup družbe poteguje predvsem zato, ker se mu zdi nesprejemljivo, da bi izgubili še eno perspektivno podjetje. Po njegovem mnenju bi moral Elan še naprej delovati kot celota, torej kot proizvajalec smuči, plovil, opreme za športne objekte in opreme za vetrne elektrarne. V sodelovanju s kom naj bi se lotil prevzema, ni želel razkriti, pojasnil pa je, da so v ekipi posamezniki z mednarodnimi izkušnjami, ki imajo na voljo sredstva in tudi ustrezno znanje. Čeprav globalna proizvodnja smuči upada, trg pa se je v zadnjem desetletju zmanjšal skoraj za polovico, in sicer s 5,2 milijona na 2,8 milijona parov, ima po oceni Benčine družba dobre možnosti za razvoj v prihodnosti. Toda najprej bi se morala znebiti preteklih bremen. Ob tem je Benčina poudaril preveliko zadolženost družbe. Zato meni, da bi morala država Elanu pomagati s prevzemom določenih bremen, sicer bo družbo po njegovem mnenju težko prodati.

Za prevzem Elana se sicer še vedno omenjata ameriški finančni sklad WAB International in avstrijsko-švicarsko podjetje Cameva. Že pred časom je Elan uskladil vse podrobnosti z WAB, kljub temu pa do podpisa pogodbe ni prišlo. Za razliko od WAB pa Cameva prodajalcem ni predložila dokazil o zmožnostih financiranja nakupa Elana. Za nakup se je zanimal tudi norveški sklad, ki ima v lasti več športnih znamk, med drugim tudi znamko Bjørn Dæhlie. Toda Norvežani so po naših informacijah pred dnevi sporočili, da jih nakup Elana več ne zanima.