Težave v Nafti Petrochem, hčerinski družbi Nafte Lendava, se stopnjujejo. Stavkajoči delavci zdaj zahtevajo odstop generalnega direktorja Nafte Lendava Dušana Stoparja, nadzornega sveta družbe in direktorja Nafte Petrochema Roberta Serca, z njihovim odhodom pogojujejo tudi nadaljevanje pogovorov o ustavitvi stavke. Na Slovenskem državnem holdingu (SDH) od vodstva Nafte Petrochem pričakujejo, da v najkrajšem možnem času stabilizira razmere v družbi in vzpostavi pogoje za normalno poslovanje.

Ena od možnih rešitev, ki se omenja, je prodaja čistilne naprave, za katero bi lahko v Lendavi iztržili 1,5 milijona evrov. Za njen nakup se, tako kot smo včeraj razkrili v Dnevniku, zanima Petrol v sodelovanju z lendavsko občino. Druga možnost je, da bi Nafto Petrochem dokapitalizirali družbi Geoplin in Plinovodi. Ko je namreč država Skupini Nafta leta 2011 priskočila na pomoč z desetimi milijoni evrov, je bil del dogovora tudi, da Geoplin in Plinovodi skupaj prispevajo 2,5 milijona evrov. Namesto da bi v osnovni kapital obe družbi konvertirali svoj delež terjatev, je Skupina Nafta velik del obveznosti celo odplačala, s čimer se je poslabšala njena likvidnost. Tretja možnost pa je, da bi Nafti Petrochem uspelo najeti posojilo. A tega ji ne moreta zagotoviti niti SDH niti država. V EU bi namreč takšno posojilo lahko ocenili za nedovoljeno državno pomoč in od družbe zahtevali, da denar vrne.

Če bo Nafta Petrochem končala v stečaju, ji bodo sledila vsa podjetja Skupine Nafta. V tem primeru bi bile lahko v stečajnem postopku naprodaj tudi pravice do črpanja plina v Prekmurju. Matična družba Nafta je polovična lastnica družbe Geoenergo, slednji pa pripada 25 odstotkov prihodnjega načrpanega plina. Preostale pravice so v lasti angleške družbe Ascent Resources, ki je v raziskave o obstoju plina v Pomurju vložila že čez 40 milijonov evrov. Po ocenah naj bi bilo zalog dovolj za desetletno oskrbo Slovenije, pri čemer bi si lahko Petrol in Nafta Lendava v primeru črpanja lahko obetala vsak po 150 milijonov evrov prihodkov. Zato na SDH želijo preprečiti, da bi se do pravic za črpanje plina dokopale tretje osebe. Pri nakupu polovičnega lastniškega deleža Geoenerga ima Petrol kot solastnik sicer predkupno pravico. Težava pa je, da ni z gotovostjo znano, koliko plina se bo sploh lahko načrpalo. To pomeni, da zdaj ni možno oceniti vrednosti Geonerga. Če bi prišlo do stečaja Nafte Lendava, bi bilo zato morebitni prenos polovičnega lastniškega deleža družbe na Petrol tudi v primeru plačila mogoče izpodbijati.

V Lendavi se je včeraj mudil direktor državnih blagovnih rezerv Anton Zakrajšek. Med drugim se je sestal tudi s stavkovnim odborom Nafte Petrochema, ki mu predseduje Ladislav Šabjan. V družbi namreč onemogočajo redno zamenjavo goriva, shranjenega v rezervah, vrednega 20 milijonov evrov. Tudi po sestanku je Šabjan ostal neomajen. Železniške kompozicije za potrebe blagovnih rezerv so delavci pripravljeni premikati šele, ko dobijo nove sogovornike oziroma ko bodo vodstvo in nadzorniki odstopili.