Pogajanja med rudarji Premogovnika Velenje ter upravo rudnika in generalnim direktorjem Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) Blažem Košorokom so se tudi včeraj končala neuspešno, zato se stavka velenjskih rudarjev nadaljuje.

Kmalu bi se jim lahko pridružila vsa energetika. Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije bo v ponedeljek namreč govoril o morebitni splošni stavki v energetiki. Skrbijo jih predvsem razmere znotraj sistema HSE, ki se je znašel v nezavidljivem položaju.

Rudarji Premogovnika Velenje za zdaj trdno vztrajajo pri svojih stavkovnih zahtevah in niso pripravljeni popustiti, zato očitno ne drži, kot so mirili javnost še pred dvema dnevoma, da so praktično že zbližali stališča v vseh točkah, razen pri ceni premoga. Da dejansko ostajajo vsak na svojem bregu, nam je potrdil tudi Asmir Bečarevič, eden od članov pogajalske skupine, ki se je udeležil tudi včerajšnjih pogajanj. Ta se bodo nadaljevala tudi v prihodnjem tednu. »Zdaj je vsem kristalno jasno in se tega zavedajo, da na naših plačah ne morejo varčevati. Želimo si, da bi se stavka čim prej zaključila in bi se lahko vrnili k izkopavanju premoga. To je tisto, kar najbolje znamo in za kar smo usposobljeni, seveda pa moramo biti za to tudi ustrezno plačani,« je dejal Bečarević. Kot je pojasnil, se zavedajo nujnosti prestrukturiranja družbe in tudi tega, da je prodaja vsega nepotrebnega premoženja nujna. Zavedajo se tudi, da denarja od tega na računu ni mogoče pričakovati čez noč. Kljub vsemu vztrajajo pri zahtevi, da naj bosta 18. julija na njihove račune nakazana tako regres kot tudi nagrada, ki jim po kolektivni pogodbi pripada za dan rudarjev, povrhu vsega pa želijo tudi izplačilo razlike do polne plače, ki se ji odrekajo zadnji dve leti. Njihove plače so se namreč za pet odstotkov znižale že lani in predlani, zato na nova znižanja ne pristajajo. Kje bo vodstvo rudnika, ki je že za zadnjo izplačilo plač komaj našlo dovolj sredstev, dobilo denar, rudarjev ne zanima. Ena od možnosti je, pravijo, tudi dokapitalizacija. Sindikati so medtem dosegli, da je njihova stavka legitimna, čeprav so jo začeli spontano.

Košorok pravi, da si bo še naprej prizadeval, da do najhujšega scenarija, se pravi stečaja premogovnika, ne bo prišlo, a po drugi strani je dal hkrati vedeti, da pogajanja, kjer ena od strani ni pripravljena poslušati argumentov druge in ni pripravljena popustiti, to pravzaprav niso, in da bo kompromis nujen. Košorok je včeraj o finančnem položaju HSE poročal tudi državnemu sekretarju na ministrstvu za finance Mitji Mavku. Kot so nam pojasnili na finančnem ministrstvu, je željo za sestanek izrazil Košorok, podrobnosti pa niso razkrili. Kot je znano, je ministrstvo HSE pred časom zavrnilo 70-milijonsko dokapitalizacijo TEŠ, saj je pred tem zahtevalo preizkus zasebnega lastnika, ki bi pokazal, ali bi tudi zasebni lastnik postopal enako. Na ministrstvu niso pojasnili, ali jim je vodstvo HSE želene dokumente že predstavilo, smo pa že poročali, da HSE medtem sam poravnava dolgove termoelektrarne, in sicer naj bi doslej v imenu TEŠ plačal že za okoli 100 milijonov evrov dolga.

Najtrši oreh med pogajalci v Velenju, hkrati pa tudi med Velenjem in Šoštanjem medtem ostaja cena premoga. Ta pri 2,25 evra za gigadžul za premogovnik ni vzdržna, pri višji ceni pa se poruši ekonomičnost bloka 6. A medtem ko se pri pogajanjih o ceni premoga ena stran sklicuje na ekonomičnost bloka 6, rudarji opozarjajo, da so bili premog po ceni 2,25 evra primorani prodajati TEŠ že zdaj, torej za blok pet in ostale. V teh ga na leto pokurijo kar 4,2 milijona ton, medtem ko naj bi ga v bloku šest pokurili skoraj tretjino manj.