V Nafti Petrochemu, hčerinski družbi Nafte Lendave, kjer 111 delavcev že skoraj mesec dni stavka, bi se lahko razmere v kratkem stabilizirale. Stavkovni odbor, ki mu predseduje Ladislav Šabjan, zavrača kakršen koli dialog tako z vodstvom Nafte Petrochema kot tudi z Nafto Lendava. Zdaj bo razmere poskušala urediti Vanessa Grmek, ki jo je Slovenski državni holding (SDH) včeraj imenoval za prokuristko družbe.

Eden prvih ciljev je, da bi v Nafti Petrochemu začeli premikati vlakovne kompozicije za potrebe državnega zavoda za blagovne rezerve. V Nafti Petrochemu namreč onemogočajo redno zamenjavo goriva, vrednega 20 milijonov evrov, ki ga v Lendavi hrani zavod za blagovne rezerve. Ker stavkajoči delavci dva tedna niso želeli premikati železniških kompozicij, je zavod za blagovne rezerve v torek z Eko nafto prekinil pogodbo za skladiščenje goriva. Ta je hčerinski družbi Nafte Lendava prinesla 75.000 evrov prihodkov na leto.

Zaradi dolgotrajne stavke so se številni kupci Nafte Petrochema obrnili na konkurente družbe. Zato se zastavlja vprašanje, koliko naročil bi lahko v Nafti Petrochemu, ki izdeluje petrokemična lepila, formalin in druge petrokemične izdelke, ponovno pridobili. Od tega bo odvisen tudi dolgoročen obstoj celotne Skupine Nafta. Od števila kupcev oziroma od delovanja Nafte Petrochema pa bo ne nazadnje odvisna tudi prodaja čistilne naprave. Z njeno prodajo bi družba lahko iztržila okoli 1,5 milijona evrov. Izkupiček pa bo zadostoval le za rešitev kratkoročnih likvidnostnih težav. Od 1,5 milijona evrov bo namreč dobrih 600.000 evrov prejela Hypo banka. Če upoštevamo še izplačilo zaostalih obveznosti do zaposlenih, preostanek zneska ne bo zadostoval za nujno potrebni obratni kapital.

Zato po naših informacijah na SDH preučujejo več drugih možnosti. Ena je, da bi kupci Nafte Petrochema zagotovili surovine za proizvodni proces. Druga pa je, da bi banke upnice in Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) Skupini Nafta odpisale del terjatev. V tem primeru bi se nekatere hipoteke lahko sprostile, družba pa bi lahko najela sveža posojila.

Zaposleni Nafte Petrochema so v torek prejeli vsak po 790 evrov regresa. Toda ker zahtevajo tudi odstop vodstev Nafte Petrochema in Nafte Lendava ter nadzornega sveta, stavko nadaljujejo.