Pekarska družba Klasje iz Celja, ki je zaradi posojanja denarja lastniku Tomažu Ročniku zašla v velike finančne težave, bi lahko v kratkem pristala v stečajnem postopku. Kar v letu dni ni uspelo upravitelju in upnikom, ki opozarjajo na dvomljiv načrt prisilne poravnave in nedoseganje zastavljenih rezultatov, bo očitno uspelo njenemu vodstvu.

Tako je direktorica Klasja Dragica Murko spregledala kar 5,2-milijonsko izvršbo Probanke oziroma je pozabila vložiti ugovor zoper njo. Če bi to naredila, bi ji sodišče verjetno brez težav ugodilo, saj je bil sklep izdan 27. junija lani, dan po začetku prisilne poravnave Klasja, kar po zakonu ne bi bilo dopustno. Ker ugovora ni vložila, pa je sklep o izvršbi Probanke postal pravnomočen. Murkova je kasneje uvidela napako in ga je skušala razveljaviti, vendar je bila pri tem neuspešna. Višje sodišče je njeno pritožbo zavrnilo.

Probanka je s pomočjo izvršbe zarubila ključno premoženje, ki ga je Klasje nameravalo uporabiti za poplačilo nezavarovanih upnikov v prisilni poravnavi. Gre za več kot štiri milijone evrov visoko posojilo podjetju Toming Consulting v lasti Ročnika, zaradi katerega je Klasju tudi zmanjkalo denarja za prispevke zaposlenim in plačilo dobaviteljem. Čeprav je že upravitelj Kristijan Anton Kontarščak podvomil o njegovi izterljivosti, je sedaj dokončno jasno, da ostali upniki, četudi bi Ročnik vrnil denar, ne bodo dobili niti evra. Vsi prilivi bi namreč končali neposredno pri Probanki. Družba s 150 zaposlenimi se je s tem znašla v brezizhodnem položaju. Če je njeno vodstvo prej na osnovi mnenja revizorjev še prepričalo sodišče, da bo Ročnikovo podjetje v štirih letih poplačalo posojilo, bi imelo ob morebitnem novem odločanju o začetku stečaja malodane nemogoče delo. Z rubežem terjatve do Toming Consultinga je namreč padla v vodo prisilna poravnava Klasja.

Murkova ima zdaj malo več kot 14 dni časa, da posreduje pri sodišču in z zahtevo po urgentnem reševanju zadeve doseže razveljavitev sklepa o izvršbi. Če ji to ne bo uspelo, bo upravitelj vložil nov ugovor proti prisilni poravnavi. Tokrat bo delo sodišča lažje in mu verjetno ne bo treba imenovati izvedenca. Upnike, ki bodo v kratkem glasovali o 50-odstotnem odpisu dolgov, je opozoril tudi na slabše poslovanje Klasja in odstopanje od načrtov. V maju so namesto 661.000 evrov ustvarili 360.000 evrov čistih prihodkov od prodaje. Tudi izguba iz poslovanja je bila kar trikrat višja od napovedi in je znašala 53.000 evrov. Kontarščak tudi ne verjame Murkovi, da bodo razliko nadoknadili do konca leta. Da bi zadnji hip zakrpali luknje v načrtu finančne sanacije, so se v Klasju odločili, da bi upnikom prepustili velik del lastništva. Njegovo vodstvo je namreč sklicalo skupščino, na kateri bi potrdili pretvorbo najmanj pet milijonov evrov terjatev v kapital družbe. Nova večinska delničarka Klasja bi tako postala Probanka, ki je bila glavna financerka Ročnikovih poslov in jo je še leta 2012 vodila njegova sestra Romana Pajenk. Toda načrt je padel v vodo po tistem ko Ročnik kot lastnik tega načrta na skupščini ni podprl.