"Dejavnosti, vezane na prihajajočo zimsko sezono, so v veliki meri povezane z odločitvami družbenikov, zato jih bomo začasno omejili," je v današnjem sporočilu za javnost še zapisala direktorica ŠC Pohorje Barbara Vtič Vraničar.

Po njenih ocenah bi družba za nemoteno delovanje potrebovala 3,7 milijona evrov. To bi omogočilo pokrivanje zapadlih obveznosti do dobaviteljev, lizingodajalcev in navadnih upnikov v skladu s potrjeno prisilno poravnavo ter pregled in zagon žičnic za začetek prihajajoče zimske sezone.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) bo kot lastnica ŠC Pohorje predloge uprave preučila in v skladu s svojimi pristojnostmi ter možnostmi v najkrajšem možnem času podala svojo odločitev, so za STA povedali v družbi.

Mariborska družba Nipa, ki jo je za reševanje ŠC Pohorje angažirala mariborska občina, in DUTB sta pred dnevi brez dogovora zaključili pogajanja za najem dela infrastrukture športnega centra. Kljub pred tedni podpisani predpogodbi in nakazani ari namreč nista uspeli doreči podrobnosti pogodbe, ki bi sicer morala biti podpisana že konec julija. Najem infrastrukture naj bi bila začasna rešitev za ureditev likvidnostnih težav podjetja, dokler ŠC Pohorje ne najde novega lastnika.

Po navedbah DUTB dogovor z Nipo ni bil dosežen zaradi različnih stališč glede višine najemnine. "Ponujena višina najemnine po mnenju uprave ŠC Pohorje ni bila tržna in tudi ne bi omogočala nadaljnjega delovanja družbe," so danes pojasnili v DUTB.

Po besedah mariborskega župana Andreja Fištravca pogajanja niso bila uspešna "zaradi nerazumnih in nevzdržnih ekonomskih pogojev, ki so jih postavljali v teh pogajanjih". "Na osnovi pravne presoje bomo vložili tožbo za izterjavo dvakratnika are, ki smo jo že vložili v ta posel," je povedal v današnji izjavi za javnost.

Mariborska občina je za aro ob podpisu predpogodbe za najem infrastrukture ŠC Pohorje plačala 310.000 evrov, boji pa se, da bo v primeru stečaja ŠC Pohorje nanjo padel tudi strošek gradnje Pohorske vzpenjače, za katero je občina pod vodstvom prejšnjega župana Franca Kanglerja pred leti podala jamstva v višini do 19 milijonov evrov.

"Sprašujem, ali je večinski lastnik, torej DUTB, sprožil primerne pravne postopke zoper nekdanje vodstvo ŠC Pohorje, da bi na ta način zaščitil javno premoženje. Istočasno protestiram, da država dovoljuje upravljanje z javnimi sredstvi na način, ki spominja na delovanje mafijskih združb. Od novega premiera Mira Cerarja pričakujem, da to prakso prekine," je dejal župan in Cerarja pozval k čimprejšnjemu sestanku.

"Imam občutek, da se je DUTB odločila poslati ŠC Pohorje v stečaj ne glede na posledice za mariborsko in regijsko turistično gospodarstvo. Imam občutek, da želi posel poplačati z izterjavo poroštev do višine 19 milijonov evrov, ki jih je dala mestna občina, istočasno pa premoženje ŠC Pohorje nekomu poceni prodati iz stečajne mase," je še povedal župan.

DUTB je konec julija objavila razpis za odprodajo terjatev celotne skupine v višini 44,9 milijona evrov in bančnega lastniškega deleža v tej družbi. Rok za oddajo nezavezujočih ponudb je 1. september, po izvedbi skrbnega pregleda pa bo zavezujoče ponudbe mogoče oddati do 27. oktobra.