Ukrajinska delegacija je v Berlin prinesla dokumente, ki dokazujejo, da je Kijev že nakazal denar Moskvi, je Oettinger zagotovil v intervjuju za rusko televizijo. Dodal je, da se je Rusija pripravljena pogajati o ceni plina.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je v Berlinu dejal, da bodo, ko/če Gazprom prejme denar, preučili način plačila, potem pa bodo videli, kaj bodo storili. »A najprej se moramo prepričati, da je Ukrajina pripravljena na poravnavo dolga,« je bil jasen.

EU je že pred dnevi pozvala državi, naj se dogovorita o pravični ceni za plin. Ukrajinski Naftogaz je do aprila Gazpromu plačeval 268 dolarjev za 1000 kubičnih metrov plina, z aprilom pa je ruski energetski velikan ceno zvišal na 485 dolarjev. Prva številka je pod tržno ceno v uniji, druga je res visoka, je ocenil komisar.

Ukrajina je v preteklosti dejala, da bo račune plačala, ko bo cena pravična. Rusija pa pred pogajanji o ceni zahteva takojšnje plačilo štirih milijard dolarjev neporavnanih računov, v nasprotnem primeru pa grozi, da z junijem Ukrajini plina ne bo več dobavljala, če ne bo plačan vnaprej.