Konsolidacija zavarovalniškega trga na Balkanu se po Adrisovem prevzemu Croatie osiguranje sedaj očitno seli v Srbijo. Po več mesecih usklajevanj naj bi italijanska zavarovalna skupina Unipol-Sai podelila Zavarovalnici Triglav ekskluzivno pravico za nakup njene srbske zavarovalnice DDOR.

Skrbni pregled naj bi v Triglavu pod vodstvom Andreja Slaparja opravili v poletnih mesecih, nato pa bodo morali oddati tudi zavezujočo ponudbo. A čeprav ima največja domača zavarovalnica za zdaj ekskluzivno pravico za nakup DDOR, se utegne to spremeniti. Če bi v Unipol-Sai ponudbo Triglava ocenili kot prenizko, naj bi namreč Italijani k nakupu nameravali povabiti tudi preostale strateške vlagatelje, ki so že pred leti izrazili zanimanje za nakup njihove edine zavarovalnice v tujini. Vrednost DDOR se sicer ocenjuje na med 40 in 80 milijoni evrov, medtem ko ga Italijani v svojih bilancah vrednotijo na skoraj sto milijonov evrov.

DDOR ima v Srbiji nekaj manj kot 14-odstotni tržni delež, ki pa je iz leta v leto nižji. Samo lani so se v tretji največji srbski zavarovalnici soočali z 12-odstotnim padcem pobranih premij, ki jih je bilo le še za okoli 70 milijonov evrov, medtem ko se je čisti dobiček zavarovalnice znižal za več kot 80 odstotkov na vsega 0,4 milijona evrov. Spomnimo, da je DDOR kmalu za tem, ko so ga kupili Italijani, začel pospešeno izgubljati posle z državnimi podjetji. Omenimo, da je italijanska Grupo Fondiaria-SAI za DDOR pred šestimi leti odštela kar 260 milijonov evrov, ta posel pa je pripomogel tudi k njihovemu finančnemu zlomu in kasnejši združitvi z Unipolom.

Hkrati z začetkom pogajanj za nakup DDOR se v Srbiji obeta tudi privatizacija njihove največje zavarovalnice, Dunav osiguranje. Že nekdanji srbski finančni minister Mlađan Dinkić je ocenjeval, da je Dunav osiguranje v zelo težki finančni situaciji, ki jo lahko reši le delna privatizacija, njegov naslednik Lazar Krstić pa se s tem očitno strinja. To nakazujejo tudi zadnje izjave direktorja EBRD za Srbijo Matea Patrona, ki naj bi se po poročanju srbskih medijev o načrtovani privatizaciji že pogovarjal s premierjem Aleksandrom Vučićem. Kot je dejal Patron, je EBRD pripravljena sodelovati tako pri privatizaciji Dunav osiguranja kot tudi pri privatizaciji nekaterih preostalih državnih podjetij, s Telekomom Srbije in Aerodromom Nikole Tesle na čelu. Po pojasnilih Patrona je EBRD bodočemu lastniku teh podjetij pripravljena bodisi odobriti posojilo bodisi z njim sodelovati pri zbiranju kapitala za izvedbo prevzema. Dunav osiguranje po višini pobranih premij za dvakrat presega DDOR, saj jih je lani zbral skoraj 150 milijonov evrov, vendar pa leto končal z vsega nekaj tisoč evri dobička.

Toda prevzem Dunava bi bil za Triglav dosti bolj tvegan kot prevzem DDOR. Največja srbska zavarovalnica je namreč v veliki meri odvisna od poslov z državo in državnimi podjetji, ki po ocenah poznavalcev prispevajo dobršen del premije Dunava. Poleg tega še vedno ni natančno znano, kakšne bodo posledice katastrofalnih poplav na poslovanje in v kakšni meri bodo v Dunav osiguranju to škodo lahko krili na plečih pozavarovalnic in v breme rezervacij.