Ozadje sanacije in razkosanja Lika Vrhnika, ki so ju spremljale številne oddelitve premoženja in preprodaje hčera, pa tudi sumi oškodovanja upnikov, ponarejanja listin in davčne utaje, se bo očitno razčiščevalo na sodišču.

Zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije je bila pravnomočno uvedena preiskava zoper eno fizično osebo, so nam potrdili na ljubljanskem okrožnem sodišču. Po naših informacijah gre za Iztoka Svetina, ki je leta 2008 prevzel vodenje Lika, za krmilom nekdanjega lesarskega velikana pa je preživel skoraj štiri leta. V tem času se je Liko preobrazil v še eno od nepremičninskih podjetij Igorja Laha.

Kaj očitajo Svetinu, ki danes med drugim vodi družbo Meso Kamnik, v preteklosti pa mu je Tomaž Lovše zaupal vodenje družbe Diners Club SLO, na sodišču ne razkrivajo. Svetin medtem o sodni preiskavi (še) ni bil obveščen, tudi sicer pa ni hotel odgovarjati na vprašanja o svojem delu v Liku. Po neuradnih podatkih mu očitajo, da je oškodoval enega od dobaviteljev, s tem ko je v enem od Likovih hčerinskih podjetij kupil za več milijonov evrov materiala, ki pa ga ni plačal, ampak je podjetje prodal naprej.

Nad Svetinovim delom se je pritoževal tudi Lah, ki je 90-odstotni lastnik Lika, češ da mu je prikrival »katastrofalno finančno stanje« in dejanske podatke o poslovanju podjetja. Toda ne gre mimo dejstva, da je šele po odhodu Svetina in imenovanju Danila Peteha za direktorja Lika prišlo do prodaje hčerinskih podjetij Liko Vrata (potem RVC Projekti), Liko Trade (Lestrgo) in Liko Pohištvo (HD Projekti) slamnatim kupcem ter prenosa zalog, opreme in strojev na druge družbe. V nekaj mesecih so vsa brez pomembnejšega premoženja končala v stečaju. Liko, ki je obdržal proizvodne hale in skladišča, je šel medtem v prisilno poravnavo. Tudi sicer sta Svetinovo delo nadzirala dva izmed Lahovih najtesnejših sodelavcev.

Posledice dogajanja v Liku in njegovih hčerinskih družbah so vidne. Liko, ki je v letih pred krizo ustvarjal več kot 20 milijonov evrov prihodkov, je lani brez zaposlenih dosegel le 1,8 milijona evrov prihodkov in četrt milijona evrov dobička. Povsem drugače je z nekdanjimi hčerami. Podjetje Liko Trade, ki je leta 2010 z okoli 20 zaposlenimi ustvarilo 8,7 milijona evrov prihodkov, danes nima več nobenega premoženja. Liko Vrata, ki je imelo septembra 2009 za dva milijona evrov strojev in naprav, je ravno tako brez premoženja. Pri Liku Pohištvo je podobna slika. Še preden je podjetje končalo v stečaju in za seboj pustilo več kot 11 milijonov evrov neporavnanih dolgov, je prodalo vse svoje premoženje, za katero do danes ni dobilo niti evra kupnine.

Domnevno sporni posli v Liku Pohištvo so zbudili tudi pozornost davčne uprave (Durs) in specializiranega državnega tožilstva, kjer vodijo postopke proti njegovim nekdanjim zastopnikom. Izpodbijali naj bi tudi prenose premoženja, saj naj bi šlo za navidezne posle, pri katerih ni bilo denarnega toka. Spomnimo, da je država založila 15.000 evrov stroškov za vodenje pravdnih postopkov proti nekdanjim vodilnim kadrom v Liku Pohištvo. Zaradi nespoštovanja določil insolvenčne zakonodaje pa namerava stečajni upravitelj Igor Benčina tožiti odgovorne, med drugimi Svetina in slamnatega kupca Daliborja Hemija iz Srbije.