Pred generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Blažem Košorokom so težki dnevi.

Nadzorni svet HSE naj bi tako že jutri imenoval najmanj enega novega člana poslovodstva HSE. Ta bo zadolžen za finance skupine, ki ima okoli 1,1 milijarde evrov dolga, tri leta po zagonu šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (TEŠ 6) pa naj bi po nekaterih napovedih skupaj ustvarila okoli pol milijarde evrov negativnega denarnega toka. V igri naj bi bila tri imena. ki so jih nadzorniki našli z osebnim vabilom. Na jutrišnji seji naj bi nadzorniki razpravljali tudi o imenovanju drugega novega člana poslovodstva, ki bi skrbel za tehnične zadeve. Najresnejši kandidat za ta položaj naj bi bil Simon Urbancl, ki je bil do leta 2011 zadolžen za kratkoročno trgovanje z električno energijo pri Gen-I, zdaj pa je zaposlen v Gazpromovem londonskem podjetju.

Omejitev Košorokove moči?

Imenovanje enega ali dveh novih članov poslovodstva HSE bo zelo verjetno oslabilo Košorokovo moč znotraj skupine. Prvi mož holdinga si je namreč več mesecev prizadeval, da bi imel sam kot mandatar ključno besedo pri imenovanju obeh novih članov poslovodstva. A to mu po neuradnih informacijah ni uspelo. Kandidate za nove člane poslovodstva so tako iskali in z osebnim vabilom tudi našli nadzorniki, pri čemer Košorok pri njihovi izbiri ni imel pravice veta. Za oba položaja v vrhu HSE so sicer nadzorniki že spomladi izpeljali razpis, ki se je končal brez zmagovalca. Medtem ko nadzornikov ni prepričal nihče od kandidatov za prvega finančnika, je bil najresnejši kandidat za člana uprave za tehnične zadeve Marko Tandler. Čeprav naj bi imel pri tem lobistično zaledje Slovenskega državnega holdinga (SDH) in tako imenovanega šaleškega kroga, se je zataknilo v nadzornem svetu. Od štirih predstavnikov države v njem ga je namreč podprl le Boštjan Markoli.

Kljub temu se bo moral s Tandlerjem v prihodnjih tednih precej ukvarjati tudi Košorok. Za nadzorni svet bo namreč moral še ta mesec pripraviti poročilo o Tandlerjevem popoldanskem delu v Kanadi za češko podjetje Energo-Pro, ki je pred meseci v tekmi za nakup Litostroja Power premagalo HSE. Kot smo razkrili v Dnevniku, je skrbni pregled v imenu HSE vodil prav Tandler. »Z zadevo sem seznanjen le iz vašega članka. To, kar sem bral, je nenavadno, ampak še pred razpravo o tem bom zahteval pojasnila od poslovodstva. To bo moralo oceniti, ali je pri ravnanjih gospoda Tandlerja prišlo do poslovne škode,« je pojasnil predsednik nadzornega sveta HSE Miloš Pantoš. Košorok zadeve Tandler včeraj ni želel dodatno komentirati. Že v petek pa je poudaril, da za Tandlerjevo svetovalno delo ni vedel, in napovedal, da bodo v HSE zaradi suma več kaznivih dejanj sprožili ustrezne postopke.

Združenje Manager: Zadeva Tandler je »nenavadna«

V vsakem primeru je Tandler, ki je HSE po naših podatkih že izročil odpoved delovnega razmerja, s svojim delom za Čehe Košoroku nakopal še dve veliki težavi. Prva se nanaša na kadrovsko luknjo, ki jo bo moral zapolniti. Tandler je bil namreč tudi vodja odbora za aktivni nadzor investicije v TEŠ 6. Kdo ga bo nasledil, za zdaj ni znano. Poudariti pa velja, da je projekt v fazi poizkusnih zagonov, ki jim bodo v prihodnjih mesecih sledila pogajanja z Alstomom glede višine in poplačila posameznih zahtevkov. Pri teh ima ključno besedo prav odbor za aktivni nadzor.

Druga težava za Košoroka je načetost ugleda HSE. »Načelno menim, da gre za nenavaden primer. Od menedžerjev se pričakuje, da o svojem dodatnem delu obvestijo nadzorni svet ali predsednika uprave, zato bi oseba, ki jo omenjate, (za svoje dodatno delo, op. p.) najbrž morala imeti njihovo soglasje. S tem bi se izognila tudi vsem dilemam glede navzkrižja interesov. Prav je tudi, da se jasno določi in spoštuje konkurenčna klavzula,« je včeraj ocenila izvršna direktorica Združenja Manager Sonja Šmuc. Nadzornike naj bi tudi zanimalo, kako se je lahko zgodilo, da Košorok za Tandlerjevo dodatno delo ni vedel. Tandler, ki mu je položaj izvršnega direktorja HSE prinašal okoli 7500 evrov bruto na mesec, je v petek priznal, da Košoroka o delovnem dopustu v Kanadi ni obvestil, saj da mu delodajalca ni treba obveščati o tem, kaj počne v prostem času.