V Telekomu Slovenije, ki bi lahko v kratkem dobil novega zasebnega lastnika, so manj kot mesec dni pred rokom za oddajo zavezujočih ponudb dosegli pomemben dogovor, ki bo pozitivno vplival tako na postopek privatizacije kot na predvideni izkupiček za državni proračun. S Simobilom, njegovim največjim konkurentom na področju mobilne telefonije na domačem trgu, je Telekom podpisal sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij. Obe vpleteni strani ne razkrivata podrobnosti sporazuma, po naših informacijah pa njegova vrednost sega v osemmestne številke, torej je večja od desetih milijonov evrov. Vanj naj bi bilo vključeno tudi nadaljnje sodelovanje med operaterjema, denimo medsebojna uporaba omrežja.

Glavna točka sporazuma naj bi bil umik 286-milijonske tožbe, ki jo je Simobil vložil leta 2011 zaradi Telekomove domnevne zlorabe položaja na trgu s prodajo paketa Itak Džabest. Kot je znano, naj bi takrat še Mobitel prodajal paket po ceni, s katero ni pokrival stroškov, s tem naj bi namerno izrinjal konkurenco s trga. Tudi varuh konkurence je pred časom ugotovil, da je pri tem prišlo do domnevnih kršitev konkurenčnih pravil. Zaradi tega Telekomu ob tožbah grozi še visoka globa Agencije za varstvo konkurence (AVK).

Izognili so se plačilu odškodnine

Kljub vsemu so se v Telekomu še pred njeno dokončno odločitvijo izognili plačilu zajetne odškodnine Simobilu. Čeprav so že ves čas prepričani o neutemeljenosti obtožb konkurence in temu primerno niso oblikovali rezervacij, so bile visoke potencialne obveznosti od tožb ena največjih ovir v prodajnem postopku oziroma so zniževale ponudbe. Konec lanskega leta je imel namreč Telekom odprtih za skoraj 585 milijonov evrov tožbenih zahtevkov. Od tega so se jih v Telekomu že znebili več kot dve tretjini. Poleg Simobilove tožbe je pred letom dni pravnomočno padel tudi 129-milijonski zahtevek T-2, ki ga je ta vložil zaradi domnevne zlorabe na širokopasovnem trgu. Od večjih tožb sta tako odprti »le« še Tušmobilova v višini več kot 114 milijonov evrov, prav tako zaradi paketa Itak Džabest, in družbe Sky Net v vrednosti 33 milijonov evrov.

Telekomovi snubci so kljub domnevni prenapihnjenosti tožbenih zahtevkov omahovali zaradi nizkih oblikovanih rezervacij. Za 585-milijonske potencialne obveznosti so v Telekomu dali na stran vsega 21,5 milijona evrov. Zaradi sporazuma s Simobilom in umika tožbe pa Telekom po dostopnih podatkih ne bo sproščal nobenih rezervacij (in ustvarjal izredni dobiček), saj jih zanjo niti ni oblikoval.

Spomnimo, da sta se Telekom in Telekom Austria, ki je Simobilov lastnik, oktobra letos dogovorila za združitev svojih hčerinskih družb v Makedoniji. Namesto da bi se njuni družbi One in Vip borili za mesto drugega na makedonskem trgu, se bosta povezali in skupaj nastopili proti največjemu operaterju, ki je v lasti Deutsche Telekoma.