Medtem ko predstavniki države pregledujejo ponudbe za večinski delež v Telekomu Slovenije in ugotavljajo, da so pol nižje od tistih iz leta 2008, je nacionalni operater vse bliže prodaji svoje najbolj donosne naložbe v tujini.

V Telekomu se po neuradnih informacijah pogajajo o tem, da bi izstopili iz lastništva gibraltarskega operaterja Gibtelecom. V njem od leta 2007 obvladujejo 50-odstotni delež, preostali del pa je v lasti gibraltarske države. Gre za vodilnega operaterja v žepni koloniji Velike Britanije na skrajnem jugu Iberskega polotoka. Čeprav deluje na območju z le 28.000 prebivalci, zlasti na račun turizma in spletnega igralništva na leto ustvari med 45 in 50 milijoni evrov prihodkov. V zadnjih štirih letih pa je čisti dobiček Gibtelecoma vselej presegal devet milijonov evrov.

Od odprodaje dobičkonosne finančne naložbe naj bi si Telekom obetal vsaj toliko, kolikor je zanjo pred sedmimi leti plačal ameriškemu gigantu Verizonu, torej najmanj 37 milijonov evrov. Ker so jim v gibraltarskem operaterju v vmesnem času izplačevali visoke dividende, pa se je že do zdaj izkazal za eno najboljših naložb v zgodovini Telekoma. Od leta 2007 do danes je Gibtelecom delničarjema po dostopnih podatkih izplačal več kot 50 milijonov evrov. Za primerjavo, Telekom je leta 2009 za 200 milijonov evrov kupil makedonski One, dve leti zatem pa je moral zaradi slabega poslovanja odpisati polovico njegove vrednosti.

Zakaj v Telekomu prodajajo kuro, ki jim je prej sedem let prinašala zlata jajca, ni povsem jasno. Po eni od razlag bi lahko šlo za pravočasni izstop iz lastništva gibraltarskega operaterja po za zdaj še spodobni ceni. Obstaja namreč nevarnost spremembe evropske zakonodaje, ki bi omejila spletno igralništvo. Ta pa predstavlja vedno večji delež v prihodkih Gibtelecoma, saj številnim podjetjem omogoča gostovanje strežnikov v njegovem podatkovnem centru. Omenimo, da je na Gibraltarju sedež največjega spletnega ponudnika iger na srečo Bwin.party (bwin in partypoker).

Čeprav naj bi o prodaji 50-odstotnega deleža pred leti premišljevala gibraltarska vlada, naj bi bila zdaj ravno ta glavni interesent za odkup Telekomovega deleža. Za to je več razlogov. Po veljavni pogodbi bo morala nasprotna stran soglašati z zamenjavo lastništva in lahko v skrajnem primeru prepreči prodajo nezaželenemu kupcu. Tudi sicer lahko Telekom še pred koncem letošnjega leta dobi novega lastnika, kar bo samodejno prineslo novega posrednega 50-odstotnega lastnika. Po nekaterih informacijah naj bi s tem gibraltarska vlada pridobila pravico do izstopa iz lastništva, Telekom pa bi jo moral izplačati.

Za komentar smo se obrnili na Telekom Slovenije, kjer podrobnejših informacij ne dajejo. »Med ključne strateške usmeritve Skupine Telekom Slovenije v obdobju 2014–2018 sodi tudi konsolidacija posameznih trgov, na katerih je skupina prisotna, konkretnih aktivnosti v zvezi s tem pa ne moremo razkrivati. O vseh pomembnejših odločitvah bomo javnost obvestili skladno s pravili, ki veljajo za družbe v prvi borzni kotaciji,« so povedali.